Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ 15 rejtélyes természeti jelenség. A Föld vég nélkül képes ledöbbenteni minket!

15 rejtélyes természeti jelenség. A Föld vég nélkül képes ledöbbenteni minket!

Kétséget kizáróan hiszünk abban, hogy mi emberek már mindent tudunk a Földről. Magabiztosan állítjuk, hogy tudásunk átfogó és abszolút. Ez azonban lényegesen távol áll az igazságtól.

Összegyűjtöttük a Föld legérdekesebb természeti jelenségeit, amelyek bebizonyítják, hogy messze nem tudunk olyan sokat a bolygónkról, mint ahogy azt gondoljuk.

Szent Elmo tüze

A tornyok és árbocok csúcsait időnként kísérteties tűzgömbök világítják meg, főleg vihar idején. A középkori európaiak úgy vélték, hogy ezek a táncoló fények Szent Elmo, a tengerészek védőszentjének ajándékai közé tartoznak: a legenda szerint ígéretet tett, hogy imádkozik értük és ennek jeleként fényt mutat be az árbocokon.

Egy antarktiszi vulkán és a hócsövei

A Mount Erebus az egyik legnagyobb és legaktívabb vulkán az Antarktiszon. Fagyos gőzből kialakult hócsövek borítják, amelyek a repedésekből származnak.

Fényoszlopok

Ez a gyönyörű optikai jelenség akkor jelenik meg, amikor a nap, a hold vagy a város fényei a levegő apró jégrészecskéiről visszatükröződnek.

Hó “spagetti” a Finn tavak egyikében

Egy hämeenlinna-i férfi Finnországban a háza közelében levő tó körüli hóban tésztaszerű szálakat fedezett fel. Rájött, hogy bátran használhatja hógolyó gyúrásra is őket. A szálakat a szél és víz mozgása alakítja ki, mielőtt az lehullott hó megolvad.

Táncoló erdő

Oroszországban van egy erdő, ahol a fák furcsán meghajlottak, és a tudósok még nem jöttek rá erre a jelenségre. Egyesek szerint paraziták okozzák, míg mások erős tengeri szelet okolják. A régi helyiek szerint ez egy kísértetjárta terület.

Pislákoló fények

Néhányan úgy gondolják, hogy ezek a vörös vagy kék felvillanó fények, amelyek nagy magasságokban jelennek meg, idegen űrhajók voltak. Csak azután, hogy a jelenséget 1989-ben sikerült lefotózni, bebizonyosodott, hogy ezek a felvillanó fények a villámok “távoli rokonai”. Széles skálájú elektromos kisülések távoli viharfelhőkben.

“Vörös dagály”

A vörös áradatot hatalmas mennyiségű apró vörös algák okozzák a víz felszínénél, ami hasonló a víz virágzáshoz, amikor az élőlények hirtelen felszaporodása figyelhető meg.

A vörös álgák veszélyeztetik a tenger élővilágát, mert a víz oxigéntartalma ilyenkor csökken, míg a hidrogén-szulfid és az ammónia szintje emelkedik. Számos tudós kapcsolja a vörös dagályt az egyiptomi tíz csapás közül az elsőhöz, amely szerint a Nílus vize vérré változott és elpusztultak a halak.

Brocken-kísértet

Ha a hegyekben jársz és elnézel a nap irányából, akkor egy óriás árnyékát láthatod, amelyet egy szivárványhólyag vesz körül. Ez valójában magának a megfigyelőnek az árnyéka, aki ködben jár. A kis cseppek megtörik a fényt, amely így fényudvart képez az árnyék körül. Ez a jelenség Brecken-en, egy németországi hegyen a legelterjedtebb. Egykor azt hitték, hogy a boszorkányok műve.

Naga tűzgolyók

A thaiföldi Mekong folyón néha bíbor tűzgolyók törnek fel, amelyek 30-50 méterre emelkednek a víz felett, majd eltűnnek. Általában októberben történik a jelenség, és még egy fesztivál is szenteltek rá. A tudósok a folyóról felszálló gázok gyulladásaként magyarázzák; a helyiek úgy vélik, hogy a labdákat Naga, egy félig kígyó, félig emberszerű lény küldi fel a folyóból.

A hulló madarak völgye

Az indiai Jatinga-völgyben a madarak évszázadok óta rendkívül szokatlanul viselkednek: nagyon alacsonyan repülnek, és néhányan félig tudatosan a talajra esnek.
A madarak általában a Nap és a Föld mágneses mezői felé tartanak. Különös viselkedésük okának egy geofizikai anomáliának kell lennie.

A balti-tengeri anomália

A Balti-tenger fenekén olyan furcsa tárgyat találtak, mint egy UFO. A tudósok még nem értenek egyet a származása tekintetében. Bazaltból készült, így nem űrhajó. Az elméletek szerint ez a gleccserek olvadásának eredménye vagy egy második világháborús titkos náci katonai létesítmény.

Brinicle – a jeges “halál ujja”

Ez a jelenség a sarki vizek különböző sótartalmának különböző fagyási hőmérsékletei következtében jön létre. Úgy néz ki, mint egy hirtelen kialakuló jeges kinövés, amely egy jeges patakká változik a víz fenekén. Halálra fagyaszt minden olyan vízi élőlényt, amelyhez hozzáér.
A Brinicle létezését először 1974-ben vetették fel, de csak 2011-ben bizonyították. Egyetlen videó van róla, amelyet a BBC véletlenül elkapott.

Jégkörök a folyókon

Tökéletesen kerek, lassan forgó jégkörök jönnek létre örvénylő folyamokon. Egy jégdarab elkezd forogni, a sarkokat a környező jégen őrölni és így tökéletes körré formálódik. A jelenséget Skandináviában, Észak-Amerikában, Németországban, Angliában és Oroszországban is tapasztalták.

A görbe erdő

A görbe erdő Nowe Czarnowo mellett található, Nyugat-Pomerániában, Lengyelország területén. A liget mintegy 400 hajlított törzsű fenyőfát tartalmaz. 1939-ben ültettek őket, de hogy mitől lettek ilyen görbék, az máig rejtély.

Rejtett óceán a Föld kérge alatt

A fenti képen egy különös ásvány, a Ringwoodit látható, amely nagy nyomás miatt vizet tartalmaz. Tanulmányok kimutatták, hogy a földi köpeny mélyén,  a ritka ásvány héjába burkolva hatalmas óceán található, amelynek össztérfogata egyenlő lehet vagy nagyobb, mint a Föld összes felszínén lévő óceánoké. A Ringwoodit létezése bizonyított, mert ez az ásvány csak a köpeny körülményei között alakul ki, víz jelenlétében.

tudasfaja.com

loading...