Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 11 háztartási hulladék, ami csodát tesz a kertedben!

11 háztartási hulladék, ami csodát tesz a kertedben!

Az egészséges talaj, csakúgy, mint az egészséges emberi szervezet, a szerves- és ásványi anyagok kiegyensúlyozott kombinációját igényli. Például a vas a növények számára a klorofill előállításához szükséges. Ha ebben hiányt szenved a talaj, akkor a növények levelei sárgulnak.

A talaj egy élő rendszer, amely mikroorganizmusokkal, szerves- és szervetlen tápanyagokkal teli. A bolygó legösszetettebb biomasszája, egy dinamikus rendszer, amely fenntartja a földi életet. A következő anyagokkal javíthatod a minőségét.

1. Kávé

A kávézacc nagy mennyiségű nitrogént tartalmaz és segíti a növények gyors növekedését, függetlenül attól, hogy paradicsomról vagy éppen fűről van szó. Káliumot és foszfort is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy tökéletes műtrágyaként funkcionál. Emellett vonzza a talaj számára kedvező élőlényeket, mint a földigiliszták is.

2. Tea

Aktív, levegőztetett tea egy oxigénes kultúra, amely apró mikroorganizmusok gazdag populációját tartalmazza, amelyek a talajt egészségessé és termékennyé teszik. Őrizd meg a tea filtereket, ha a filter tasak nem lebomló, akkor szedd ki belőle a teafüvet.

3. Banánhéj

Nagyszerűen felhasználható a kerti talaj minőségének növelésére. Jó műtrágyának számít, mivel magas kalcium, foszfor és kálium tartalommal rendelkezik. Vágd fel kisebb darabokra a héjakat, ami aktiválja a komposztálási folyamatot és segít felszabadítani néhány vitamint és ásványi anyagot. Ezután forgasd bele a talajba, legalább 10 cm mélyre.

4. Vizelet

Bár biztosan furcsán hangzik, de az emberi vizelet nitrogénben gazdag, ami segítheti a buja növényzet kihajtását. Természetesen nem kell egyből az ágyásra vizelni, hanem egy arra megfelelő edényben gyűjteni, majd 10-szeresen hígítani vízzel és a gyökerekhez legközelebb öntözni vele.

5. Humanure

Az emberi salakanyagok összessége, amit komposzt wc-kben szoktak gyűjteni. Nem túl gusztusosan hangzik, de az ilyen komposztban még fűrészpor, papír, levél, növényi hulladék is van. Ha érdekel a téma, érdemes róla tájékozódni részletesen kézikönyvekből.

6. Tojás főzésből származó víz

Mindössze annyit kell tenned, hogy megőrzöd a tojás főzővizét, hagyod kihűlni és felhasználod öntözésre. Amikor a tojás fő, a héjából kioldódik a kalcium, ami nagyon hasznos a növények számára.

7. Tojáshéj

A héjat szintén fel lehet használni, mivel úgyis a szemétben landolna. Érdemes hagyni megszáradni, majd jó alaposan összetörni és a növények köré szórni, majd egy kicsit beleforgatni a földbe. Ez távol tartja a csigákat és a komposztba keverve a mész tartalma csökkenti a savasságot is.

8. Osztriga héjak

Ha olyan szerencsés vagy, hogy tengerpart közelében élsz, akkor bátran szedegess osztriga héjakat. Zúzd össze őket, hogy a lehető legkisebb darabokban legyen. Kalcium-karbonát tartalma segít lúgosítani a talajt.

9. Aszpirin

A kutatások azt bizonyították, hogy aszpirines vizet permetezve a maggal bevetett talajra, a csírázás 100%-os volt. Egyszerűen adj 1,5 aszpirin tablettát 7 liter vízhez (arányíthatod), öntsd bele egy spricnis flakonba és fújd be vele a növény talaját 3 hetente. Segíti erősíteni a növény immunrendszerét.

10. Halszálka, -csontváz

Ritka gyakorlat, de hasznos. Ha marad meg az étkezésekről halcsont, azt megszárítva és megőrölve beleforgathatod a talajba, hogy növeld a kalcium tartamát.

11. Hamu

Ha van mit eltüzelned a kertedből és kazán is van a házatokban, akkor a fennmaradó hamunak könnyen hasznát veheted. Komposztba nem érdemes dobni, de mivel lúgos hatású és némi káliumot és kalciumot is tartalmaz, megszórhatod vele a virágoskert talaját. Az orgona, a rózsa és a hortenzia kedvelik.

tudasfaja.com

loading...