Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 11 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy a génjeinkben van kódolva

11 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy a génjeinkben van kódolva

A tudósok még mindig nem tudják biztosan kijelenteni, hogy a személyiségünket mennyire határozzák meg génjeink, és mennyire a környezet. De kiderítették, hogy mely jellemvonásokat és külső tulajdonságokat örökölhetjük csak a szüleinktől. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mely géneket örökölhetjük a szüleinktől.

Sajnos mind a jó, mind a rossz dolgokat örökölhetjük a szüleinktől, a szép hajtól egészen a betegségekig. A cikkben megpróbáljuk bemutatni a genetikai örökség pozitívumait és negatívumait.

1. Lobbanékonyság

Bár nincs olyan, hogy “lobbanékonyság gén”, a tudósok meg vannak győződve arról, hogy ez a személyiségvonás örökölhető. A lobbanékony szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel viselkednek ugyanúgy, mint szüleik. Sok esetben ez a környezet hatása: a gyermek látja anyja és apja viselkedését, és ugyanúgy cselekszik. De van itt genetikai vonatkozás is.

Laura Bevilacqua és David Goldman amerikai tudósok elvégeztek egy tanulmányt, és több különböző allelomorf gént találtak, amelyek felelősek lehetnek a lobbanékonyságért. És a tudósok biztosak abban, hogy sok ilyen allelomorf gén létezik. De ahhoz, hogy mindegyiket megtalálhassák, több emberre van szükségük és több adatot kell tudniuk az emberek teljes génállományáról.

2. Alvási szokások

A hypersomnia (álmosság a nap folyamán), az álmatlanság, vagy a parasomnia (különböző alvászavarok) a génjeinkben vannak. Természetesen az álmosságot és az álmatlanságot gyakran ugyanazok a körülmények okozzák, mint például a stressz vagy a szorongás egy fontos esemény előtt. De ha mindig is voltak ilyen problémáid, és nem csak átmenetileg jelentkeznek, akkor biztosan a génjeidben vannak.

3. Aggresszió

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy az emberek nem csak környezetük vagy rossz szokásuk miatt válnak erőszakossá. Találtak egy úgynevezett “harcos gént”, amely miatt egy személy nagyobb valószínűséggel válik agresszívvá, hazardírozik és mutat kockázatos viselkedést.

A legújabb kutatások szerint talán a felfedezett gén érzékenyebbé teszi az embereket a saját érdekeikre, és ezáltal arra készteti őket, hogy kitartóbbak és kockázatosabbak legyenek, nem pedig agresszívabbak vagy “kockázatvállalóbbak”. És mások kezelik csak azt agresszióként.

4. Fény által kiváltott tüsszentési reflex

A fény által kiváltott tüsszentési reflex az emberek 18-35 százalékát érinti. Ha erős fény éri ezen személyek retináját akkor tüsszentési inger alakul ki, amely tüsszentésben teljesedik ki.

A tudósok kiderítették, hogy genetikailag örökölhetjük ezt a tulajdonságot. 2010-ben egy genetikus csoport 10 000 ember teljes génállományát kutatta. Ennek eredményeként két gént találtak a fény által kiváltott tüsszentési reflexért felelősnek.

5. Clinodactyly

A Clinodactyly egy ujjhiba, amelynek következtében a kisujjak görbültek. Napjainkban a tudósok meg vannak győződve arról, hogy a gyerekek genetikailag öröklik ezt a tulajdonságot.

Ha a kisujj görbülete nem extrém, és nem okoz kellemetlenséget, az emberek egész életükben együtt élhetnek vele. Azonban ha az ujj komolyan ívelt, akkor műtétet igényelhet.

6. A fülcimpa alakja

A fülcimpáknak két típusa van: szabad és csatolt. Korábban azt hitték, hogy ezek a domináns és recesszív gének klasszikus példái. De a tudósok felfedezték, hogy vannak olyan fülcimpák, amelyek nem tartoznak egyik kategóriába sem. És számos olyan gén létezik, amelyek befolyásolják az alakját.

A fülcimpa formája kétségkívül minden esetben genetikailag öröklődik.

7. ’Nagy magasság’ gének

Az egyik legfőbb probléma a nagy magasságban való tartózkodással az alacsony légköri nyomás. Ez oxigénhiányhoz vezet a szervezetben. Annak a személynek, aki az életének nagy részét alacsony magasságon töltötte, majd a hegyekbe megy, magas lesz a vörösvértest száma – azok, amelyek az oxigént szállítják. A hatalmas számú vörösvértestek viszkózussá teszik a vért, ami szívproblémákhoz vezethet. Idővel az emberekben kialakul valami, amit magassági betegségnek neveznek.

A legtöbb serpa (Nepálban és Indiában élő emberek) képesek olyan komplikációk nélkül kezelni az oxigénhiányt, amelyek befolyásolnák szív- és érrendszerüket. Ez a nagy magassághoz való alkalmazkodás genetikailag magyarázható.

8. Várható élettartam

A tudósok olyan embereket vizsgálnak, akik hosszú életet élnek, annak érdekében, hogy megpróbálják megérteni, mi határozza meg életük időtartamát. A különböző tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy ezekben az embereken nincs semmi közös a műveltségükre, a jövedelmükre vagy a szakmájukra nézve. Ugyanakkor hasonló tulajdonságokkal bírnak. Legtöbbjük nem dohányzik, nem túlsúlyos, és jól kezeli a stresszt. És ráadásul a legtöbben közülük nők.

Az is ismert, hogy a testvérek hosszú életet élnek, ha egészséges életmódot folytatnak. Az időskorúak jellegzetes egészségügyi problémái (például a cukorbetegség vagy a szívbetegségek) később alakulnak ki, mint más embereknél. Ez azt jelenti, hogy a gének számítanak ebben az egyenletben.

9. Izzadás

Ez kicsit furcsának tűnhet, de a gének is felelősek azért, hogy mennyit izzad az ember. De még mindig nem ismert, hogy hol található az ezért felelős gén.

A sportolás során fellépő izzadás teljesen normális minden embernél. De ha rendszeresen izzadsz, függetlenül attól, hogy milyen az időjárás, akkor ezt valószínűleg a szüleidtől örökölted. Emellett ez számos betegség jele is lehet, ezért lehet, hogy fel kéne keresned egy szakembert.

10. Rövidlátás

Azokban a vizsgálatokban, ahol a szakemberek a rövidlátás családon belüli öröklődésének lehetőségét kutatták, kimutatták, hogy valóban örökölhető. A legtöbb rövidlátó szülővel rendelkező gyermeknél nagyobb a hajlam a rövidlátás kialakulására, mint a többi embernél. A tudósok azonban úgy vélik, hogy a rövidlátás a környezetük hatására fejlődhet.

11. Túlsúlyra való hajlam

A testtömegindex nagyban függ a génjeidtől. Természetesen a környezet is hatalmas szerepet játszik, de a tudósok biztosak abban, hogy az emberek testzsírszázaléka különbségeinek akár 70%-a a DNS-ben található.

A “szerencsétlen” génekkel rendelkező embereknek nagyobb esélyük van a túlsúlyosságra, de ez nem jelenti azt, hogy kudarcra vannak ítélve. Legtöbbször, ha egy személy egészséges, súlya egyszerűen megváltoztatható: több kalóriát kell elégetni, mint megenni.

A legjobb példa Jonah Hill, aki ugyanúgy hajlamos a túlsúlyra, akárcsak a nővére, de néha le kell fogynia a szerepei miatt. Valószínűleg nagyon nehéz, de megcsinálja.

Bónusz: Egy ritka genetikai ’anyajegy’

A 2 éves, dél-kaliforniai MilliAnna örökölte az édesanyjától a fehér tincset a hajának elején. A legcsodálatosabb dolog az, hogy MilliAnna családjában ez a genetikai jellemvonás már a negyedik generációt érinti. Édesanyja, Brianna Worthy azt reméli, hogy a lánya értékelni fogja saját egyediségét, ahogy idősebb lesz.

Még ha örökölted is a lobbanékonyságot és az agressziót a szüleidtől, ne legyél ideges. Mert a környezeted hatása és a saját akaratod ugyanolyan fontos. Igen, nehezebb lesz korlátozni magadat, de lehetséges.

Te mit örököltél a szüleidtől? Mondd el nekünk kommentben.

Forrás:5percblog.hu

loading...