Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 változás a testben, amely sokat elárul az egészségi állapotodról

10 változás a testben, amely sokat elárul az egészségi állapotodról

Egyes egészségügyi problémákat kifejezetten nehéz kideríteni időben, mivel a kezdeti tüneteik teljesen ártalmatlannak tűnnek, pedig minél hamarabb fény derül egy betegségre, annál hatékonyabban lehet kezelni azt. 

Lássuk, hogy melyek azok a testi változások, amelyeknek több figyelmet kellene szentelnünk.

1# Csipkézett nyelv

Ebben az esetben a nyelv széle egyértelműen nem szabályos, hanem hullámos. Ilyenkor a nyelv duzzanata lép fel. A duzzadást állkapocs traumán kívül okozhatja még dehidráció is. Ha egyéb tünetek is fellépnek, mint hajhullás, alacsony vérnyomás, zúzódásos foltok, akkor pajzsmirigy probléma állhat fenn.

2# Fekete vonalak a körmön

Ha nem sértetted meg a körmödet és nincs semmilyen egyértelmű magyarázata, hogy miért jelent meg hosszanti sötét vonal a körmödön, akkor jobb, ha megmutatod egy orvosnak, mert melanoma jele is lehet.

3# Bőr megvastagodása, sötétedése

Ha a bőrhajlatok területén (hónalj, nyak, has, stb.) sárgás, barnás elszíneződést veszel észre és olyan mintha a bőr ott bársonyos felszínűvé változna, akkor lehetséges, hogy inzulinrezisztenciával van dolgod. Ez akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, ezért érdemes minél hamarabb megvizsgáltatni magad.

4# Pattanások az állon és az alsó állkapocs vonalán

Ha ezen a területen a faggyúmirigyek több faggyút termelnek, mint amit a bőr tolerálni tudna, akkor a kivezető csövek eltömődhetnek és pattanás alakul ki. Ennek oka lehet a hormonális egyensúly felborulása, több férfi hormon termelődése.

5# Vékonyodó szemöldök

Az életkor előrehaladtával az emberek gyakran tapasztalnak erősebb hajhullást, ám a szemöldök szálak ritkulása az alulműködő pajzsmirigy jele is lehet. Ilyenkor lehet, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy éppen túl kevés hormont termel. Ennek hatására az újonnan növő szőrszálak hagymája érintett, a szőr könnyebben kihullik.

6# Pattanás, amely nem akar gyógyulni

Mindannyian tapasztalunk magunkon pattanásokat időről-időre, ám ezek legtöbbje eltömődött pórusok miatt alakul ki és pár nap alatt el is múlik. Ha azt veszed észre, hogy egy kisebb csomó van a bőröd alatt, ami nem akar elmúlni és talán még vérzése is hajlamos, akkor azonnal nézesd meg. Lehet, hogy bazálsejtes karcinómával van dolgod. Ez a ráktípus nem veszélyes, nem képez áttétet és könnyen kezelhető, főleg, ha korán diagnosztizálják.

7# Szokatlan szőrnövekedés nőknél

Ha azt veszed észre, hogy olyan helyeken nő sűrűbb vagy erősebb szőr, ahol jellemzően csak a férfiaknak szokott (ajkak fölött, állon, köldök környékén), akkor lehetséges, hogy policisztás ovárium szindrómád van, ami egy hormonális zavar következtében alakul ki.

8# Ujjak fájdalma

Megvastagodott, érzékeny ujjak a tüdődaganat jelei is lehetnek. Ha tumor fejlődik a tüdőben, az olyan vegyületeket választ el a vérbe, amelyek a körmök alatti szövet növekedését stimulálják és fájdalmat keltenek.

9# Bőr és szemfehérje sárgulása

Jellemző tünete a májproblémáknak, mivel ilyenkor bilirubin halmozódik fel a vérben. Ilyenkor minél előbb orvoshoz kell menni.

10# Szem alatti fekete karikák

Normális következménye a stresszes, kimerítő életmódnak, a rendszertelen étkezésnek és a kevés alvásnak. Ez azt üzeni, hogy lassíts, pihenj többet és étkezz egészségesebben.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...