Kezdőlap EZOTÉRIA 10 módszer arra, hogyan birkózzunk meg a veszteséggel az ünnepek idején

10 módszer arra, hogyan birkózzunk meg a veszteséggel az ünnepek idején

Fények, zenék és bulik. Az ünnepek nyüzsgése sok embert felvillanyoz. Ugyanakkor sokak számára ilyenkor felerősödik a szeretett személy elvesztésének fájdalma. Ez az időszak kifejezetten nehéz azoknak, akiknek elhunyt egy szerette vagy váláson, illetve komoly szakításon esett át. “Melyik házban ünnepeljük?” “Hogyan töltsem az estét, ha a gyerekek az ex-nél vannak?” “Az ajándékok kibontása előtt menjünk el a temetőbe?”

Az ünnepek alatt a veszteség különösen fájdalmas, mivel a média egyre csak bombáz minket boldog, ünneplő, teljes családok képével.

Ha veszteséggel kell szembesülnöd, teljesen természetes, hogy az alábbiak közül egy vagy akár több tünetet is tapasztalsz:

Szomorúság és a szokásosnál is több sírás
A motiváció hiánya az ünnepi eseményeken
A kapcsolatteremtés vágyának hiánya
Alvási nehézségek
Bűntudat, harag vagy szorongás

Bár tudjuk, hogy a mérhetetlen fájdalmat semmi sem képes megszüntetni, mégis szeretnénk néhány tanácsot adni, hogyan lehet a helyzeten kissé könnyíteni.

Vigyázz az egészségedre

Próbálj meg kiegyensúlyozottan táplálkozni, kevés alkoholt fogyasztani és tartani a 8 órás alvási időt. A testmozgás és a pihenés segít, hogy némileg jobban érezd magad. Szükséged van tartalékra, főként, ha kötelességeid is vannak, mint a munkába járás, az ünnepi előkészületek vagy másokról való gondoskodás. Az érzelmeket szinte lehetetlen befolyásolni, de a tested támogatásával már tettél valamit.

Tölts időt a természetben

Séta a helyi parkban, egy tengerparton vagy bármilyen számodra békés szabadtéri helyen megnyugtatja a testet és a szellemet. Számos gyógyító szakember, beleértve a fogorvosokat és az orvosokat is, alkalmazzák a természet nyújtotta nyugtató hatást. Ne ostorozd magad azért, mert nem érzed magad karácsonyi hangulatban. Mutass részvétet önmagad irányába, ezáltal csökkentheted a stressz.

Alkoss új hagyományt, alakíts ki új szokásokat

Az egyik barátom úgy döntött a válása után, hogy részt vesz egy félmaratonon. Bár nem volt jó futó, de úgy érezte, hogy együtt végezni valamilyen tevékenységet másokkal, egy tökéletes első lépés a változtatáshoz.

Kapcsolódj

Ha őszintén kapcsolódunk egy másik személlyel, az javíthat a hangulatunkon. Már egy egyszerű köszönés a szomszédnak is sokat segíthet. Hívd át egy barátodat vacsorár, hogy csökkentsd az elhatárolódás érzését. Ha nem érzed úgy, hogy beszélgetni szeretnél, egyszerűen menj el egy olyan helyre, ahol emberek vannak, mint egy kiállításra vagy egy koncertre, esetleg ülj be a kedvenc kávézódba könyvet olvasni.

Korlátozd a közösségi média rád gyakorolt hatását

Sajnos a közösségi média könnyen letörhet bárkit, mivel azt látjuk, hogy mindenki csak az élete boldog pillanatait osztja meg másokkal. Igyekezzünk kevés időt a közösségi oldalakon tölteni, elkerülve az ünnepi hangulatú fotókat, mert az önkéntelenül is fájdalmas hasonlítgatásakhoz vezethet.

Adakozz, működj közre

A másoknak való adakozás javíthat a hangulatodon és erős célt ad. Adj ételt a rászorulóknak, gyűjtsd össze nem használt dolgaidat és add át segélyszervezeteknek, segítsz a szomszédnak valamilyen feladat elvégzésében. Csak pár dolog azok közül, amivel segíthetsz, nem csak másokon, de magadon is.

Mutasd ki tiszteletedet az eltávozott szeretted iránt

A rítusok segítenek bánat feldolgozásában. A lehetséges ötletek közé tartozik az, hogy az elhunyt szeretted által nagyra tartott ügy vagy szervezet számára adományt gyűjtesz, támogatást nyújtasz, emellett összegyűlsz azokkal, akik hasonlóan közel álltak az elhunyt személyhez és megosztjátok közös emlékeiteket, gyertyát gyújtotok.

Mondj nemet, ha arra van szükséged

Egy veszteség után nem feltétlenül érzed magad a szokásos aktív hangulatban, így hasznos lehet azt választani, hogy nem te sütöd meg a 3 tálca sütit a karácsonyi bulira vagy nem te leszel a vacsora házigazdája. Fontos, hogy megkérdezd magadtól “Ha most nemet mondok, az segíti a gyógyulásomat?”. Ha igen a válasz, akkor tégy úgy, mert most a lelked állapota a legfontosabb.

Keress segítséget egy támogató csoportban, egy spirituális vezetőnél vagy egy terapeutánál

Ha tartozhatsz egy hasonló élethelyzetben lévő közösséghez, egymást támogatva előrébb juthattok. Ugyanakkor egy terapeuta vagy egy mester is sok segítséget nyújt azáltal, hogy segít megküzdeni a lelki fájdalom okozta mindennapi kihívásokkal. Tudd, hogy minden körülmények között megérdemled a támogatást.

loading...