Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 leggyakoribb halálok, amibe mindannyian belehalhatunk! Az 5. ok meglepett minket!

10 leggyakoribb halálok, amibe mindannyian belehalhatunk! Az 5. ok meglepett minket!

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja a halálok okát. Az alábbi 10 pontban a leggyakoribb civilizációs betegségeket gyűjtöttük össze, amelyek a legtöbb halál eset okozói voltak és okozói a mai napig.

 

Hirdetés

Ha ezeknek a betegségeknek a tudatában kellő figyelmet fordítunk a betegség kezelésére és a gyógyulásra, akkor évekkel is meghosszabbíthatjuk az életünket.

1. Szívkoszorúér betegség

Ez a szívbetegségnek egy olyan fajtája, amikor a szív oxigén ellátása összeomlik, a vérkeringés pedig romlik a testben. Szívritmuszavarok lépnek fel, infarktus és szívhalál, szívelégtelenség keletkezik, ami halált okoz. Világszerte 2008-ban 7.250.000 ember halt meg ilyen tünetekkel.2. Stroke vagy szélütés

6.150.000 ember életét követelte egy év leforgása alatt pár éve. Általában hirtelen és váratlanul jelentkezik, a legveszélyesebb “gyilkosok” közé tartozik. A stroke-ot az idegsejtek oxigénhiánya okozza, tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, homályos látás, szédülés, hányinger, zavartság, arc bénulása, vagy bénulás a karban illetve a lábban.

3. Légzőszervi betegségekIde tartoznak a különféle betegségek, mint a megfázás, influenza, asztma,tüdőgyulladás vagy allergia. Bár ezek a betegségek könnyen kezelhetőek és ártalmatlannak tűnnek, mégis 2008-as évben 3.460.000 ember halt meg ebben a betegségben. Fontos az, hogy idejében kezeljünk minden ártalmatlannak tűnő betegséget, és ne várjuk, hogy maguktól elmúljanak.

4. Tüdőbetegségek

A 4. globális halálok. A légzési nehézségek a leggyakoribb tünetei, valamint a tüdőben érzett fájdalom. Az esetek 80%-ban döntő szerepet játszik a dohányzás, egy éven belül világszerte több, mint 3.000.000 emberi életet vesz el.

5. Hasmenéses betegségek

Különösen a fejlődő országok leggyakoribb haláloka. Főleg a gyerekek halnak meg ilyen betegségben, akik sok egészségtelen ételt esznek. A legveszélyesebb hasmenéses betegségek közé tartozik a vérhas, a kolera, tífusz és a bélrendszeri tuberkulózis. A súlyos hasmenés kiszáradáshoz vezet, egy éven belül több, mint 2.000.000 ember hal meg ilyen betegségben, köztük sok gyerek.

6. AIDS

Az Egészségügyi Világszervezet évek óta próbálja felhívni a figyelmet az AIDS és HIV betegségek súlyosságára. A HIV vírust az immunhiány, a szexuális úton terjedő betegségek, vérátömlesztések és a nem fertőtlenített orvosi eszközök, mint például a fecskendők terjesztik. Az AIDS előbb, vagy utóbb halálhoz vezet. Ezekben a betegségekben évente több, mint 1.500.000 ember hal meg.7. Tüdőrák

A rákos megbetegedések, különösen a tüdőrák követeli a legtöbb ember életet évente. A rendszeresen dohányzók körében a legelterjedtebb, így minden évben több, mint 1 millió ember életét veszi el.8. Tuberkulózis

Bakteriális fertőzés, ami általában a tüdőt veszi célpontjául. Különösen a legyengült immunrendszerűekre és a genetikailag hajlamos emberekre veszélyes. Azok, akik nem kapnak sürgős orvosi ellátást, elhalálozás a következménye. Ennek ellenére mégis évente 1,34 millió ember hal meg.

9. Cukorbetegség

Az anyagcsere-betegségek egyike. A megnövekedett vércukorszint maradandó károsodásokat okoz a szervezetben, így árt a szerveknek és az idegeknek. Későbbi hatásai a szívinfarktus, az agyvérzés és a vérkeringési zavarok. Mindemellett 1,26 millió ember hal meg évente ilyen betegségben.

10. Közlekedési balesetek

Mivel az egyetlen halál oka nem betegség, ennek ellenére a közlekedési balesetek is a leggyakoribb halálokok közé tartoznak. Ezért nem árt a fokozott óvatosság gyerekkortól egészen idős korig, a baj ugyanis az esetek többségében nem saját hibából ered. Az ilyen jellegű halálok évente több mint 1 millió ember életét veszi el.

Reméljük, hogy a fenti 10 ponttal tudtuk segíteni mindenkinek, hogy minden betegséget időben kezeljünk és a fontosságukat vegyük minden esetben figyelembe. Az évente egyszer történő részletes orvosi vizsgálat is ajánlott, ezzel ugyanis számtalan betegség megelőzhető. 

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés
loading...