Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 jel, amely arra utal, hogy a szervezeted kiszáradt és megbetegedhet!

10 jel, amely arra utal, hogy a szervezeted kiszáradt és megbetegedhet!

Kétség sem fér hozzá, hogy a víz esszenciális elem az életben maradásunkhoz. A csecsemők szervezetének nagyjából 75%-át, egy felnőtt ember szervezetének nagyjából 60%-át, a Föld felszínének pedig mintegy 71%-át borítja víz.

Nem a véletlen műve csupán, hogy a természetben ilyen széles körben elterjedt ez az elem. 

A víz testünk minden egyes sejtjében jelen van, számtalan funkciót lát el, ezért ha a szervezetünkben felborul a vízháztartás egyensúlya, annak káros következményeit biztosan meg fogjuk tapasztalni.

A testünk nagyjából 3-5% veszteséget képes jelentősebb probléma nélkül tolerálni, ezen felül már tünetek jelennek meg. A legjellemzőbbek a következők.

1- Fejfájás

Az elsők között jelenik meg a fejfájás és a szédülés, amely annak a következménye, hogy az agyat körülvevő folyadék és az ide jutó oxigén mennyiség csökken.

2 – Hangulat és memória

Az agy 73%-a víz, ezért a vízveszteség nagy befolyást gyakorol rá, memóriavesztéshez és hangulatingadozáshoz vezethet.

3 – Szájüreg és lehelet

A megfelelő vízfogyasztás segít fenntartani a normál nyálképzést, ami segít megakadályozni a káros baktériumok elszaporodását. A vízvesztés szájszárazsághoz, rossz lehelethez vezet.

4 – Emésztés és székrekedés
A kevés vízfogyasztás és a dehidráció miatt az emésztőrendszer működésében is problémák léphetnek fel. A bélmozgások csökkenek, a széklet besűrűsödik, keménnyé válik, amelynek következtében székrekedés alakulhat ki.

5 – Abnormális éhségérzet

A dehidratált szervezet sok jelet küld az agynak, többek között a szomjúság kiválthat egyfajta éhségérzetet is, amely gyakorlatilag nincs összefüggésben a valódi éhséggel, ámbár a test ilyenkor mindenből vizet próbál csinálni.

6 – Vizelet

A vizeletürítés gyakorisága, a vizelet színe és mennyisége sokat elárul a hidratáltság mértékéből. Ha keveset jársz WC-re, kevés a vizeleted, amely sötét színű és erősebb szagú, akkor valószínűleg csökkent a víz a testedben.

7 – Ízületek

Az ízületek számára is nagyon fontos a megfelelő hidratáltság, hiszen akkor tudnak jól működni az egészséges porccal borított csontfelszínek révén. Ha csökken a szervezet vízmennyisége, azt az ízületek fájdalma is jelezheti.


8 – Fáradtság

Egy tanulmány szerint elég csupán a testünk víztartalmának 2%-os csökkenése ahhoz, hogy abnormális fáradtságot érezzünk.

9 – Deréktáji fájdalom

A vese az a szervünk, amely az összes folyadékot megszűri a szervezetünkben. Ha nem iszunk elegendő vizet, akkor az vesekövek kialakulásához vezethet.

10 – Bőr

Ne feledd, hogy a bőr a legnagyobb szervünk, ezért fontos, hogy folyamatosan megfelelő legyen a vízellátása. A száraz, repedezett bőr, száraz ajkak, a sűrűsödő ráncok mind vízhiányra utalhatnak. Ahelyett, hogy minden pénzedet ránctalanító krémekre költenéd, előbb gondolkodj el azon, hogy elegendő vizet iszol-e egy nap.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...