Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 10 gyakori sütési hiba, amit a legtöbb háziasszony elkövet

10 gyakori sütési hiba, amit a legtöbb háziasszony elkövet

Hirdetés

Hosszú évek gyakorlata szükséges hozzá, hogy valaki profi legyen a konyhában. Egyszerű zacskós levest főzni és előre legyártott mixből megsütni a süteményt. Ha a rendelkezésünkre álló alapanyagokból szeretnénk szépet és egyben finomat készíteni, az már nem egy gyalog galopp.

Szeretnénk megosztani veletek azokat a legáltalánosabb hibákat, amik rendszeresen előfordulnak sütés során és azt is, hogy hogyan lehet kiküszöbölni őket.

Hirdetés

1. Nem vesszük figyelembe a magasságot

Lehet, hogy soha nem hallottál még róla, de az otthonod elhelyezkedése befolyásolhatja a sütött termék konzisztenciáját. Ha tengerszint felett 900m-nél magasabban laksz, akkor érdemesebb csökkenteni a megadott cukor (1 evőkanállal) és növelni a folyadék mennyiségét (1-2 evőkanállal). Valószínű, hogy a sütőben is hosszabb ideig kell hagyni az ételt, mint a lentebb élő társaknak.

2. Szódabikarbónára cseréljük a sütőport

Tévedés, hogy a kettő felcserélhető. Ez a hiba nem csak a struktúrát, de az ízt is elronthatja. Jobb, ha a receptet követed. A sütőpornak maximum a felét cserélheted le szódabikarbónára, de vigyázz, ha egy csipettel is többet teszel, nem lesz olyan az íze, mint az eredetinek.

3. Régi szódabikarbónát használunk

Ha a szódabikarbóna a szekrényben már nagyjából annyi idős, mint az oviba készülő gyermekünk, akkor lehet, hogy ideje kidobni. Érdemes a régóta meglevő terméket megvizsgálni, hogy használhatjuk-e még. Tegyünk egy pohár meleg vízbe egy kis mennyiséget, majd öntsünk bele 1/4 teáskanál ecetet. Ha buborék képződik benne, akkor még használható.

4. Nem jó eszközt használunk

Nem teszünk különbséget a fém és üveg edények között, ami miatt deformálódott vagy félig megsült sütemény lesz az eredmény. Ha a receptben gyümölcs is van, akkor használj üveget, de egyéb esetekben a fém a legjobb választás.

5. Pontatlanul mérünk

A mi 1 csésze lisztünk sokkal több, mint mondjuk a receptben említett. Ahelyett, hogy hanyagul megtöltenénk egy csészét, késsel egyenlítsük ki a tartalmát, így biztosak lehetünk benne, hogy az pontosan 1 csésze.

6. A sütőnk nem egyenletesen melegszik 

Ha 175 fokot állítunk be, az nem biztos, hogy a sütő terében mindenhol 175 fok lesz. Érdemes tesztelni. Egy tepsire helyezzünk sütőpapírra több szelet toast kenyeret. Ha egyenletesen barnulnak, akkor semmi gond, viszont ha a belsők mondjuk már szenesednek, miközben az elülsők még alig barnák, akkor ideje szervizelni a sütőt.

7. Túlzásba esünk a hozzávalókkal

A receptben leírt liszt helyett, mi 5 alternatívát használunk egyetlen kenyér megsütéséhez. Hidd el, a legjobb receptek mindig csak néhány hozzávalót igényelnek.

8. Nem kenjük ki a muffinformát

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor hámoznánk le a muffin papírt a süteményről, de gyakorlatilag darabokra szedjük az egészet, mert hozzátapad. Mindig fújd ki olajjal vagy kend ki vajjal a muffin sütő tepsit.

9. Kizsírozzuk a kuglóf formát

Negatívan befolyásolhatjuk a tészta omlósságát azzal, hogy kizsírozzuk. Helyette inkább óvatosan vágjuk körbe a belső és a külső körívet és ha meglazult a sütemény, akkor fordítsuk át egy tányérra.

10. Túl sok időt töltünk a sütőedények tisztításával

Ahelyett, hogy azzal menne el a drága időnk, hogy a tepsit vakargatjuk, nyomjunk bele mosogatószert egy kevés meleg vízzel, majd helyezzünk rá szárítóban használatos illatosító kendőket úgy, hogy teljesen befedje és hagyjuk ázni. Utána sokkal egyszerűbben kimoshatjuk.

tudasfaja.com

Hirdetés