Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Zsírégető vitaminok – nélkülük soha nem fog beindulni a fogyás!

Zsírégető vitaminok – nélkülük soha nem fog beindulni a fogyás!

Hirdetés

A fogyókúra életünk egyik legnehezebb feladata. Leadni mindazt, amit hosszú idő alatt magunkra szedtünk a hanyagságunk miatt, nagyon nem egyszerű. Ez tény. Viszont egyáltalán nem lehetetlen, hiszen mindenki képes visszaszerezni az ideális formáját, ha van benne kellő akarás.

 

Hirdetés

Ehhez szükség lesz a megfelelő étkezésre, testmozgásra, azonban az étrend kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni és itt konkrétan egyes vitaminokra gondolunk. Lássuk, hogy melyek azok, amelyeket egy testsúlycsökkentés során nem szabad hanyagolnunk.

B-vitaminok

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az anyagcsere megfelelő működésében. Segítségükkel játszódik le számos, szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat hasznosító biokémiai folyamat. Kiemelkedően fontosan az idegrendszer és a szív-érrendszer megfelelő működéséhez. Hiányukban az említett szervrendszerek működésében problémák léphetnek fel.

B3-vitamin: hús, máj, zöldségek, barna kenyér

B6-vitamin: hús, máj, hüvelyesek, tejtermékek


B12-vitamin: csak állati eredetű élelmiszerekből fedezhető

C-vitamin

Egy rendkívül fontos vitamin, amelyet, mivel vízben oldódó vitaminról van szó, nem tudja raktározni a szervezetünk, így folyamatosan bevitelre szorul. A napi 1000 mg-ot bátran be lehet vinni, de ennek akár az 5-szöröse is fogyasztható, nem okoz semmilyen mellékhatást. Az immunrendszerünk megfelelő működés szempontjából elengedhetetlen. Ha nem jutunk elegendő mennyiséghez a szervezet kimerül és raktározni kezd. Emellett egy erős antioxidáns is, amely segíti kollagén szintézist és a vas felszívódást a bélből.

Megtalálható nagy mennyiségben a csipkebogyóban, káposztában, bogyós gyümölcsökben (főként ribiszke). Savanyítással a zöldségek C-vitamin tartalma tovább megőrizhető.

Folsav

Ez a vitamin az élettani szerepét B6 és B12-vitamin jelenlétében tudja betölteni. Fontos az anyagcsere folyamatok szempontjából, erősíti az ereket és a szívet, a megfelelő vérképzéshez és a magzat kielégítő fejlődéséhez. Az elégtelen bevitel jellemző hazánkban, de ezen lehet segíteni, ha többet fogyasztunk a következő élelmiszerekből: máj, leveles zöldségek, gyümölcsök.

D-vitamin

Kiemelkedő szerepet játszik a kalcium- és foszfor felszívódásában, az immunrendszer megfelelő működésében és a rákos sejtek növekedésének gátlását is feltételezik vele kapcsolatban. A szervezet egészséges működéséhez és anyagcseréjéhez elengedhetetlen. Elsőszámú forrása a napfény UV sugarainak hatására bőrünkben képződő, majd egyéb útvonalakon átalakuló aktív D-vitamin. Ezen kívül felvehetjük élelmiszerekkel is, mint: hal, máj, tojás, tejtermékek, de jó forrásai lehetnek az étrend kiegészítő olajak is.

tudasfaja.com

Hirdetés