Kezdőlap AKTUÁLIS Zelenszkij ezt üzente Putyinnak

Zelenszkij ezt üzente Putyinnak

Volodimir Zelenszkij ismét hírt adott magáról. Ezúttal Oroszország első vezetőjének is üzent.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a következő közleményt adta ki csütörtökön:

– hangsúlyozta az elnök.

Zelenszkij azt mondta, hogy naponta érkeznek fegyverszállítmányok az országba Ukrajna szövetségeseitől.


Zelenszkij emlékeztetett, hogy két éve regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet Ukrajnában, innen tért át a jelenlegi helyzetre.

“Egy hét telt el azóta, hogy megtámadott minket egy másik vírus” – tette hozzá az orosz invázióra utalva.

Oroszország taktikájának megváltoztatása és a lakott területek ágyúzása annak bizonyítéka, hogy Ukrajna sikeresen megtorpedózta Moszkva eredeti tervét, amely a gyors győzelemre alapozott – mondta az elnök.

Azt javasolta Moszkvának, hogy kezdje el tanulmányozni a jóvátétel szót, mert Kijev Oroszországgal fogja megfizettetni a megszállás okozta károkat.


Zelenszkij emlékeztetett: az ukránok túlélték a világháborúkat, a holodomort (a Sztálin által mesterségesen előidézett éhínséget), a szovjet terrort, a holokausztot, a csernobili balesetet és a Krím félsziget orosz annektálását, illetve a kelet-ukrajnai szakadárok Moszkva általi támogatását.

– tette hozzá.

Az ukrán elnök a videójában az is elmondta, hogy  az ukrán katonák eddig 9000 betolakodót öltek meg. Az ostromlott nemzet vezetője szerint országa meghiúsította Oroszország „alattomos” terveit, és büszke rá, hogy Moszkva inváziójával szembeni „hősiesen” ellenállnak.

– Olyan nemzet vagyunk, amely egy hét alatt meghiúsította az ellenség terveit. Évek óta kőbe vésett tervei voltak az oroszoknak: alattomos, tele gyűlölettel hazánk, a népünk ellen – mondta Zelensky a közösségi médián közzétett videójában.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy mind a katonák, a határőrség, a területi védelmük, sőt a hétköznapi gazdálkodók is nap mint nap fognak el az orosz kat

onákat, majd kiemelte:

Az összes fogoly csak egyet mond: nem tudják, miért vannak itt. Annak ellenére, hogy több tucatszor többen vannak, mint ők, az ellenség morálja folyamatosan romlik.

Zelenszkij – akit az ukránok és a nemzetközi közösség is elismerő szavakkal méltatott az invázió kezdete óta mutatott magatartásáért – azt állította, hogy az orosz csapatok olyan kétségbeesésükben fosztogatni kezdtek Ukrajnában élelmiszer és egyéb készlet után kutatva.

Elmondása szerint ukrán civilek űzték ki Putyin katonáit az élelmiszerboltokból, miközben élelmiszert kerestek.

Ezek nem egy szuperhatalom harcosai, hanem zavart gyerekek, akiket kihasználtak.

„Nem lesz itt nyugalmuk, nem lesz itt ennivalójuk, nem lesz itt egyetlen csendes pillanatuk sem” – figyelmeztetett. „A megszállók csak egy dolgot kapnak Ukrajnától – egy visszautasítást, egy érdemleges visszautasítást. Emlékezni fognak arra, hogy nem adjuk fel.”

Zelenszkij megjegyzéseit azelőtt tették közzé, hogy Ukrajna fővárosa, Kijev és az ország sok más városa Putyin erőitől heves tűz alá került volna. A kijevi videók azt mutatják, hogy legalább két hatalmas robbanás világította meg az éjszakai égboltot helyi idő szerint hajnali 2 körül, miközben a hírek szerint a déli Herszon várost teljes mértékben Oroszország ellenőrzése alá vonták.

Eközben az ukrán különleges műveleti erők parancsnoksága arra figyelmeztetett, hogy a továbbiakban nem ejtenek hadifogságba orosz tüzéreket, válaszul a városok „brutális ágyúzására”. „Minden egyes fegyveres (orosz) katona… disznóként lesz lemészárolva” – áll a szerda esti közleményben.Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége csütörtök reggel jelentette, hogy több mint egymillió menekült menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta. Az invázió eddig több ezer emberéletet követelt az első héten. A kijevi képek és videók azt mutatják, hogy több ezer zsúfolt vasútállomáson próbálnak kijutni a városból.

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat szerdán közölte, hogy több mint 2000 civil halt meg, bár ezt az állítást lehetetlen ellenőrizni. Attól tartanak, hogy ez a szám magasabb is lehet.

Az orosz katonák is nehezen viselik

Szerdán elterjedt egy videó, amelyen egy orosz katona sírva fakad, amint édesanyjával beszélt telefonon. A fiatal férfi feladta magát az ukránoknak, akik agresszió helyett kedvesen bántak vele: a felvételen egy nő tartja neki a mobiltelefont, hogy a családjával beszélhessen, miközben forró teát és ételt is kap. A nő ezután megveregeti az orosz katona vállát és azt mondja neki, hogy „minden rendben van”.

 

 

A helyiek szerint Putyin seregét is jócskán megviselte a háború: élelem és üzemanyaghiánnyal küzdenek, ami miatt egyesek fosztogatáshoz is folyamodnak, mások pedig állítólag saját katonai felszereléseiket is szabotálják, csakhogy végre kikerüljenek a háborúból.Egy másik videóban egy orosz katona könnyek között hívja fel a családját:
– A halálba küldtek minket. Mindenki öl mindenkit. Még életben vagyok… Én is szeretlek – hangzik el a videóban. Korábban a Blikk is írt róla, hogy az ukrán hadsereg a közösségi médiában osztott meg egy felhívást, amelyben az orosz katonák családjának üzennek. A hadsereg ugyanis hajlandó életben visszaadni a foglyokat nekik, ehhez csupán a felhívásban leírtakat kell követniük:

„Mi, ukránok, Putyin fasisztáival ellentétben, nem állunk háborúban az anyákkal és fogságba esett gyermekeikkel. Várunk benneteket Kijevben!” – írták.

 

 

A lehallgatott rádióüzenetek arról tanúskodnak, hogy a csapatok nem engedelmeskednek a Moszkvából érkezett parancsoknak, hogy ágyúzzák az ukrán városokat.

Az elfogott férfiak a hírek szerint azt mondták, fogalmuk sem volt arról, hogy Ukrajna megszállására küldik őket, és majd „ágyútöltelékként” használják őket a „területüket védelmező békés emberek” ellen.

– Ez nem a mi háborúnk. Anyák és feleségek, szedjétek össze a férjeiteket. Nem kell itt lenni – mondta az egyik videóban egy sérült katona, aki egy ukrán zászló előtt ült. Más felvételeken egy megbilincselt orosz fogoly sírt, miközben azt mondta: „Még a holttesteket sem viszik el, nincs temetés”.Ezen a felvételen több elfogott fiatal orosz katonák faggatnak az ukránok, akik bevallották, nekik azt mondták, hogy hadgyakorlat miatt érkeztek, nem lesz semmilyen bevetés:

 

 

Ukrajna szerdán felkérte a csatatéren fogságba esett orosz katonák aggódó anyjait, hogy jöjjenek el, és gyűjtsék össze fiaikat. Kijev legutóbbi szándékosan akarta megzavarni ezzel Moszkvát, az orosz vezetés ugyanis, telefonos forródrótot nyitott az orosz szülőknek, hogy megtudják, fiaik a halottak között vannak-e vagy elfogták őket.

loading...