Kezdőlap AKTUÁLIS Vége, feladta a harcot – Gyászba borult Orbán Viktor oldala

Vége, feladta a harcot – Gyászba borult Orbán Viktor oldala

88 éves korában elhunyt Tellér Gyula, Orbán Viktor tanácsadója, Széchenyi-díjas magyar szociológus, műfordító, országgyűlési képviselő.

Balog Zoltán református lelkész, egykori emberi erőforrásokért felelős miniszter a Facebook-oldalán közölte elsők között a hírt.

„Elhunyt Tellér Gyula (1934-2023), aki tudását és csalhatatlan erkölcsi érzékét a nemzet szolgálatába állította azért, hogy megértsük életünk mélyebb és magasabb összefüggéseit” – írta bejegyzésében Balog Zoltán.

„Elment a mesterünk és a barátunk. Két dolgot hagyott örökül: legyetek bátrak és hűségesek! Úgy legyen. Isten veled, Gyula bátyám!” – emlékezett Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

Politikai pályafutása

Az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ országos listájáról szerzett mandátumot, majd a gazdasági bizottság tagja lett. 1991-ben a párt országos tanácsába is beválasztották. A ciklus alatt az SZDSZ-frakció munkaügyi, szövetkezeti és szakszervezeti szóvivője, ill. gazdasági kollégiumának titkára volt. 1994-ben már nem indult az országgyűlési választáson, sőt, még ugyanebben az évben ki is lépett az SZDSZ-ből, valamint távozott a Szövetkezeti Kutatóintézetből.1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának egyik alapítója, illetve 1996-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja lett. 1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált elnökségi tagja volt.

Az Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott. 1999-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává nevezték ki. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott oktatója volt. 2005-ben az Országos Rádió és Televízió Testület szerződéses munkatársa lett. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett ismét mandátumot, a Fidesz-frakció tagjaként a kulturális és sajtóbizottság tagja lett. A 2010-es országgyűlési választáson nem indult. 2010 óta Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója volt.loading...