Kezdőlap AKTUÁLIS Vége a magyar boltoknak – Most jött a hír

Vége a magyar boltoknak – Most jött a hír

A magyar infláció rekord magasságokba emelkedése komoly kihívások elé állítja a gazdaságot és az állampolgárokat.

 

A legfrissebb adatok alapján, az infláció több mint tíz hónapja emelkedik zsinórban, ami hatással van a reálbérekre és a lakosság pénzügyi helyzetére. A kormányzat ugyan hangsúlyozza a reálkeresetekben bekövetkezett fordulatot, azonban a jelenlegi helyzet alapján látható, hogy további intézkedésekre van szükség.

Szeptember hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene szignifikánsan csökkent, 7,8 százalékkal, és ha kiszűrjük a naptárhatást, akkor is 7,3 százalékos visszaesést tapasztalhatunk.

Ezen adatokat figyelembe véve nem meglepő, hogy a magyar kiskereskedelem jelentős visszaesést szenved el. A magas infláció és a reálbérek csökkenése komoly terhet ró a lakosságra, és az emberek óvatosabbá válnak a költéseikkel kapcsolatban.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,3 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalhattunk, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5 százalékos visszaesés volt megfigyelhető.

Az üzemanyag-kiskereskedelemnél a visszaesés még markánsabb volt, 19,9 százalékot ért el. Az üzemanyagárak emelkedése is hozzájárul a kiskereskedelmi forgalom visszaeséséhez, amit a következő hónapokban is figyelni lehet.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai szerint szeptember hónapban az országos kiskereskedelem forgalma 1530 milliárd forintot ért el, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek részesedése 48 százalék volt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben pedig 34 százalékot ért el.

Az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmának része 18 százalék volt. Az üzemanyagtöltő állomásoknál tapasztalt 19,9 százalékos forgalomcsökkenés jelzi, hogy a magyarok óvatosabbak lettek az üzemanyagfogyasztással kapcsolatban is.A magas infláció és a reálbérek csökkenése súlyos problémákat okoz a magyar gazdaságban. A kormánynak és a jegybanknak komoly intézkedésekre van szüksége annak érdekében, hogy stabilizálják az inflációt és javítsák a reálbéreket. A lakosság is óvatosabban költ, és a fogyasztási szokások is megváltozhatnak az infláció hatására.

Az elkövetkező hónapokban kulcsfontosságú lesz a gazdaságpolitika és a jegybanki intézkedések koordinációja a gazdaság stabilizálása és a lakosság anyagi biztonságának visszaállítása érdekében.

loading...