Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Védd növényeid csalánnal, kerted filléres csodaszere ugyanis! Így lesz belőle permetszer!

Védd növényeid csalánnal, kerted filléres csodaszere ugyanis! Így lesz belőle permetszer!

Hirdetés

A csalán egy régóta ismert gyógynövény, amelyet számos egészségügyi probléma esetén alkalmaztak és alkalmaznak mai napig is, azon kívül pedig a növényvédelemben is jó hasznát veszik. Valószínűleg még senki nem találkozott olyan csalánnal, amelyen tetvek lettek volna, vagy gombás betegségtől szenvedne. Ennek megvan a maga oka. 

Most eláruljuk nektek, hogy hogyan lehet ezt a csodanövényt felhasználni a kertben termő növények természetes védelmére.

Hirdetés

A csalán hazánk egész területén vadon nőve fordul elő elszórva egy-egy kiterjedtebb területen csoportosan. Ezta vad csalánt szokták rendszeresen gyűjteni kaszálással. A levágott növényekről azután kesztyűs kézzel eltávolítják a leveleket, lentről felfelé húzva, mivel a levél színén vannak a tüskéi. A leszedett leveleket és hajtásokat ezután egy jól szellőző helyen, elterítve és időnként forgatva szárítják mindaddig, amíg porladóvá nem válik. Innentől kezdve felhasználható teafűként.

Miért hatékony növényvédő?

A csalán leveléből készült lé a növényekre permetezve azok bőrszövetének megvastagodását segíti elő. Ennek köszönhetően a rovarok sem tudnak ártani neki, nem képesek átszúrni és a gombák sem képesek rajta megtelepedni.

Mivel ez a fajta módszer a megelőzésben tud segíteni, ezért érdemes időben bepermetezni vele növényt, hogy meg tudjon vastagodni a bőrszövete. Ha a növény megbetegszik, akkor már nem lesz hatékony a kezelés. Ilyen esetben már csak a kemikália használ, bár kiegészítésképpen csalánpermetet ekkor is lehet alkalmazni.

Elkészítés

A permethez 1 kg csalánhajtásra lesz szükség és egy nagyobb edényre (5 literes). Ebben fogjuk elkészíteni az oldatot. A csalánra töltsünk vizet úgy, hogy színig legyen az edény. Az edényt hagyjuk a napon, eközben a lé tud erjedni. Tíz nap elteltével készen lesz az oldatunk. Ezt le kell szűrni és felhígítani 1:5 arányban vízzel. Ezzel permetezhetjük a növényeinket.

Csalánlevél egészségre gyakorolt hatása

A növény enyhe antibakteriális hatással rendelkezik és hisztaminszerű anyagok és növényi savak is találhatóak benne. Alkalmas a teája köszvény, reuma kezelésére. Vízhajtó és anyagcsere serkentő hatású.

A forrázott, szárított csalánlevélből készült teát napi rendszerességgel 1 hónapig mindenkinek érdemes fogyasztani ősszel és tavasszal.

tudasfaja.com

Hirdetés