Kezdőlap AKTUÁLIS Váratlan húsvéti ajándékot kapnak a nyugdíjasok a kormánytól?

Váratlan húsvéti ajándékot kapnak a nyugdíjasok a kormánytól?

Hirdetés

Több internetes portálon is megjelent és a közösségi oldalakon is terjed az az információ, hogy a kormány karácsony után idén húsvétkor is Erzsébet-utalvánnyal fog kedveskedni a nyugdíjasoknak. A hír azonban nem igaz – tudta meg a Pénzcentrum a Miniszterelnökség sajtóirodájától.

Friss! Húsvét alkalmából pénzt kapnak a nyugdíjas nők!

– olvasható az egyik álhír címében.

Hirdetés

A híresztelés szerint a kormány karácsony után, húsvét alkalmából most újra körülbelül 5 -15 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal kedveskedik a hölgy (!) nyugdíjasoknak, akik az utalványokat számos multiban elkölthetik majd.

Bár a híresztelés nem tűnik teljesen alaptalannak, hiszen tavaly karácsony környékén teljesen szokatlan módon valóban minden nyugdíjas kapott 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a kormánytól, ez a hír azonban most nem igaz.

A hír nem igaz. Ugyanakkor örülünk, hogy az ország gazdasági helyzete lehetővé tette karácsonykor az Erzsébet utalványok kiosztását a nyugdíjasok számára. (…) A jövőben újra meg fogjuk vizsgálni annak lehetőségét, hogy karácsonyihoz hasonlóan, mikor ajándékozhatjuk meg őket.

– válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Mikor kaphatnak valóban plusz pénzt a nyugdíjasok?

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő (vagyis az inflációval megegyező) mértékben kell emelni.

Idén januárban 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a tényleges idei infláció azonban ennél magasabb akár 2,4-2,6 százalék is lehet. Ez pedig azt jelentené, hogy januárig visszamenőleg az eddig kifizetett nyugdíjakat is meg kell emelni novemberben.

A 0,8 – 1,0 százalékos különbség egy olyan nyugdíjasnak, aki havonta 120 ezer forintos ellátást kap egy évre vetítve plusz 10-12 ezer forintos plusz pénzt jelenthet. Természetesen, akinek ennél kevesebb a nyugdíja, annak az emelés összege is kevesebb lesz.

Oszd meg, hogy mindenki tudjon róla!

Forrás: penzcentrum.hu

Hirdetés