Kezdőlap AKTUÁLIS VÁRATLAN DÖNTÉS – Így változik a 2024/25-ös tanév

VÁRATLAN DÖNTÉS – Így változik a 2024/25-ös tanév

Hirdetés

Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott törvénymódosítás jelentős változásokat hozott a magyarországi iskolákban a mobiltelefon-használat szabályozása terén.

 

Hirdetés

Az új jogszabály célja, hogy javítsa a diákok tanulási teljesítményét és koncentrációját, ezzel együtt pedig megelőzze az internetes zaklatásokat is. Az intézkedés a szülők és diákok körében vegyes érzelmeket váltott ki.

A Pénzcentrum saját kutatása szerint a szülők véleménye megoszlik az iskolai mobiltelefon-használat szabályozásával kapcsolatban. A kutatás körülbelül 7500 szülő részvételével zajlott, akik közül 2350-nek egy, 3158-nak kettő, és 1719-nek három vagy annál több gyereke van.Az eredmények alapján a szülők többsége támogatja, hogy az iskolák szigorúbb szabályokat vezessenek be a mobiltelefon-használat tekintetében az iskolai környezetben.

Az új szabályozás lehetővé teszi az iskolák számára, hogy saját házirendjükben részletesen szabályozzák a mobiltelefonok használatát. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az iskolák teljesen megtiltsák a mobiltelefonok használatát az iskolai területen belül, vagy csak bizonyos helyzetekben engedélyezzék azt, például digitális taneszközként.

Az iskolai házirendek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tanulók a tanórán kívüli időszakokban, például szünetekben szabadabban használhassák a készülékeket.

A kutatás során számszerűsítették a szülők preferenciáit a különböző korosztályokban:

  • 1-2. osztályos tanulók: A szülők jelentős része támogatja, hogy a gyerekek ne vihessenek mobiltelefont az iskolába, hogy a szünetekben játékként használhassák.
  • 3-4. osztályos tanulók: Egyre több szülő vélekedik úgy, hogy a telefonokat csak szünetekben engedélyezzék a gyerekek számára.
  • 5-6. osztályos tanulók: Itt már a szülők többsége támogatja, hogy a telefonokat reggel beszedjék az iskolában, és csak délután, hazainduláskor kapják vissza a gyerekek.
  • 7-8. osztályos és középiskolás tanulók: A szülők jelentős része itt is preferálja, hogy a telefonokat reggel beszedjék, de délután már visszaadják a gyerekeknek, hogy kommunikálhassanak velük.

Az új törvénymódosítás célja, hogy elősegítse a tanulásra való koncentrációt és megelőzze az iskolai zaklatásokat, miközben figyelembe veszi a szülők és diákok igényeit.A szabályozás lehetőséget biztosít az iskolák számára, hogy rugalmasan alkalmazzák a mobiltelefon-használat szabályait, figyelembe véve a tanulók életkorát és az iskolai környezet sajátosságait.

Az új szabályozás várhatóan hozzájárul a tanulási környezet javításához és a diákok biztonságának növeléséhez, miközben egyensúlyt teremt a digitális eszközök oktatási szerepének és az iskolai rend fenntartásának között.

Hirdetés