Kezdőlap AKTUÁLIS Változik a KRESZ Magyarországon, mindenkinek KÖTELEZŐ erről tudni

Változik a KRESZ Magyarországon, mindenkinek KÖTELEZŐ erről tudni

Hirdetés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium bejelentette, hogy széleskörű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében megkezdi a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásának (KRESZ) megújítását.

 

Hirdetés

A közlemény szerint az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakör mentén fog zajlani, és 2025-ig terjedő időszakra tervezik az új jogszabályok javaslatának benyújtását.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban végzett kutatásokra hivatkozva tájékoztatott arról, hogy az új KRESZ kidolgozása során kiemelt figyelmet fordítanak a következő területekre:  1. Magatartási szabályok: A KRESZ-ben foglalt magatartási szabályok teljes körű felülvizsgálata.
  2. Humán tényező: A közlekedési kultúra és az oktatási, képzési háttér fejlesztésének lehetőségeinek vizsgálata.
  3. Szankciórendszerek: A szankciórendszer hatékonyságának és a közúti ellenőrzési tevékenység javításának vizsgálata.
  4. Infrastruktúra: A közútkezelési szabályrendszer és a közlekedési infrastruktúra felülvizsgálata.
  5. Járműműszaki feltételek: A közlekedésben részt vevő járművekkel szemben támasztott műszaki elvárások megújítása és az önvezetéssel kapcsolatos technológiák alkalmazási lehetőségeinek kialakítása.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az új KRESZ kialakítása során az elmúlt másfél évben folytatott szakmai és társadalmi egyeztetések alapján történik.Ezeknek az egyeztetéseknek a keretében több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezet bevonásával mérte fel a közúti közlekedésben részt vevő szereplők elvárásait, valamint azonosította a főbb problémaköröket.

A KRESZ megújításával nemcsak magukat a szabályokat fogják átalakítani, hanem az oktatási és képzési területet, a szabályok betartását és betartatását, valamint a közlekedési infrastruktúra és a járművek műszaki paramétereinek felülvizsgálatát is célul tűzik ki.

A miniszter, Lázár János az új jogszabályok javaslatainak benyújtását 2025. március 31-ig tervezi.

Hirdetés