Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Tönkremegy télen a muskátlid? Ezzel a trükkel megmentheted tavaszra!

Tönkremegy télen a muskátlid? Ezzel a trükkel megmentheted tavaszra!

Hirdetés

A muskátlit mindenki zárt helyen próbálja meg teleltetni, éppen azért, mert ez a virág nem bírja a telet, a hideget és a szélsőséges időjárást.

 

Hirdetés

 

Ennek ellenére azonban nem sok virág képes megélni a következő szezont, mert a virág tulajdonosok nem ismernek olyan szabályokat és trükköket, amivel a muskátli megélheti a tavaszt.

Lássuk mire figyeljünk a téli időszakban!

A növényeknek a téli időszakban kevesebb fény jut, hiszen rövidebbek a nappalok, kevesebb a felhőtlen napok száma, más a napsugarak beesési szöge, és a teleltetés lényege valójában abban áll, hogy a többi életkörülményt, mint például a környező hőmérséklet, a levegő páratartalma és a talaj nedvessége ehhez igazítsuk. Amint a szabadban a hőmérséklet már annyira alacsony lesz, hogy félő, a növények megfagynak, készítsük elő őket a télre. Vágjuk le a megmaradt virágokat, még ki nem nyílt bimbókat és a sérült, beteg vagy elsárgult leveleket. A nagyon felnyurgult vagy elterebélyesedett növényeket enyhén meg is kurtíthatjuk, ez nem fog megártani.Ezután a növények cserepestől kerüljenek egy fagymentes, de hűvös, jól megvilágított helyiségbe. Erre alkalmas egy beépített, fűtetlen erkély, veranda, lépcsőház vagy akár két ablak közötti rész. A megfelelő megvilágítás és hűvös, 6-8 Celsius-fokos klíma mellett elég havonta egyszer kevéske vízzel megöntözni a növényeket, így nem fognak tovább növekedni és fejlődni, lecsökken az anyagcseréjük, és pihenési időszakukat megfelelően fogják tölteni.

Ha helyhiányban szenvedünk, vagy ha a növények ki voltak ültetve a szabad földbe, akkor kiszedhetjük őket, és kissé visszavágva a gyökérzetüket, beleültethetünk több tövet egy balkonládába, nagyobb virágedénybe, nedves homokot vagy nedves tőzeget használva virágföld helyett.Abban az esetben, ha nincs egy megfelelően hűvös helyiség lakásunkban, megpróbálkozhatunk a pincében vagy más sötét helyen való teleltetéssel. Egy hideg, de nedves pincében annyira leállnak a növény életfunkciói, hogy öntözésre egyáltalán nem lesz szükség (a teljes fényhiány és alig 3-4 Celsius-fokos hőmérséklet mellett szinte leáll a növényben az élet). Ha megfelelően nedves a pince, akkor a cserépből kiszedve a töveket, gyökerüket enyhén lerázogatva, becsomagolhatjuk őket újságpapírba, és ládákba vagy polcokra elhelyezve is telelhetnek.

Végső soron néhány tővel próbálkozhatunk a lakásban is, főleg, ha van egy hidegebb szobánk vagy olyan ablakpárkányunk, amely alatt vagy közvetlen közelében nincs fűtőtest. A lakásban telelő növényeknek nagyon nehéz a téli periódus, hiszen a lakásban a tél során is szinte tavaszi meleg van, a levegő általában nagyon száraz, és a fény kevés. Ilyenkor a muskátlik tovább növekszenek, de az új hajtások sápadtak, nyurgák, egészségtelenek lesznek, és tavaszra érve az egész növény elveszti formáját és szépségét.

Mivel a fény, a páratartalom és a hőmérséklet arányban kell legyen egymással, ezért kazánházban, ahol nagyon meleg és száraz a levegő, fény pedig alig, kevés esélyünk van a sikerre, garázsban is csak akkor fog kitelelni a növény, ha a hőmérséklet csak pár fokkal van a fagypont fölött, és állandó. A bokros muskátlik könnyebben teleltethetők, úgymond elnézőbbek a körülményekkel, míg a futó, lefolyó muskátliknak fontosabb, hogy jól megvilágított helyen, verandában, vagy lépcsőházban legyenek, nem pedig pincében.Tavasszal még a megfelelő körülmények között kiteleltetett muskátlik is rosszul fognak kinézni, és fokozatos tápoldatozással, friss virágföldbe ültetéssel és metszéssel kell őket nekiindítani a fejlődésnek, virágzásnak. Főleg az idősebb töveket alaposan meg kell metszeni, és sok esetben érdemes a levágott hajtásokat meggyökereztetni, belőlük új, fiatal növényeket nevelni, és az elnyurgult vagy alakjukat vesztett növényektől megválni.

Hirdetés