Kezdőlap AKTUÁLIS Temetőbe készülsz Halottak napján? Nagy bajba kerülhet minden magyar, ha ezt nem...

Temetőbe készülsz Halottak napján? Nagy bajba kerülhet minden magyar, ha ezt nem tartja be!

Hirdetés

Ahogy közeleg minden évben mindenszentek és halottak napja, illetve a halloween, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese a tavalyi évben emlékeztetett azokra a potenciális veszélyforrásokra, amelyek a kegyeleti gyertyák és a töklámpások használatakor felmerülhetnek.

 

Hirdetés

A kegyeleti alkalmak során felgyúló lángok ugyanis súlyos tüzeket okozhatnak, és az ilyen balesetek elkerülése érdekében fontos betartani bizonyos alapszabályokat.Mindenszentek ünnepe és halottak napja a katolikus egyházban az elhunytakról való megemlékezés időszaka, amely során a temetőkbe több tízezren látogatnak el, hogy elhunyt szeretteik, rokonaik sírjait felkeressék.

Az emlékezés és a gyertyagyújtás fontos része ennek a hagyománynak. Az halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe pedig az elhunytak emlékét idézi meg, és egy másfajta megemlékezést képvisel.

Az OKF szóvivőhelyettese, Dóka Imre, figyelmeztetett már tavaly, hogy az elmúlt években tűzesetek fordultak elő ebben az időszakban, amelyek temetőkben és otthonokban is keletkeztek. Tavaly tíz temetőben történt tűzeset országszerte, és rendszerint az okozza ezeket a bajokat, hogy a mécseseket és gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el.

A temetőkben például a száraz avar könnyen lángra kap, míg a lakásokban a gyertyák lángja a függönyöken és az asztalterítőkön keresztül más helyiségekre is átterjedhet.Annak érdekében, hogy az emlékezés és a megemlékezés biztonságos maradjon, fontos betartani az alapvető biztonsági szabályokat. Gyertyákat csak szilárd és stabil alapra helyezzünk, távol tartsuk őket a gyúlékony anyagoktól, és ne hagyjuk őket felügyelet nélkül. Az otthonokban érdemes használni gyertya tartókat, amelyek megakadályozzák a láng terjedését.

Az ünnepek során az emlékezés mellett legyen a biztonság is az elsődleges szempont, hogy elkerüljük a tűzeseteket és az ezzel járó tragédiákat.

Hirdetés