Kezdőlap AKTUÁLIS Te sem voltál még covidos? Jól figyelj, mert ez az oka annak,...

Te sem voltál még covidos? Jól figyelj, mert ez az oka annak, hogy te még nem estél át rajta

Hirdetés

A Covid-19 világjárvány egyik nagy rejtélye, hogy egyesek miért kapják el a Covidot, mások miért nem, még akkor sem, ha egyformán ki vannak téve a vírusnak.

 

Hirdetés

 

Vannak olyanok, akik akkor sem kapták el a fertőzést, amikor pozitív volt valamelyik családtagjuk vagy kollégájuk.

A kutatók egyre több figyelmet szentelnek ennek a kérdésnek. Brit immunológusok szerint például, akiknek sok T-sejtjük van, azok kisebb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal.

Múlt hónapban az Imperial College London új kutatást publikált, mely szerint, hogy azok az emberek, akiknél magasabb a megfázásos koronavírus okozta T-sejtek szintje, kisebb valószínűséggel fertőződnek meg a SARS-CoV-2 vírussal.


Kiderült ugyanis, hogy akkor is emelkedik a T-sejtek száma, ha a szervezet nem a Covid-19-cel, hanem egy másfajta koronavírus fertőzi meg.

Ha később az illető koronavírusossal érintkezik, akkor a korábban kialakult keresztreaktív T-sejtek pajzsként funkcionálnak. A folyamat a természetes védettséghez hasonlóan működik.

„Megállapítottuk, hogy a korábban létező T-sejtek magas szintje, amely az emberi szervezetben más emberi koronavírussal, például a nátha-fertőzéssel alakul ki, védelmet nyújthat a Covid-19 fertőzés ellen” – mondta a dr. Rhia Kundu.Ugyanakkor a szakember arra is figyelmeztetett, hogy bár ez egy fontos felfedezés, ez csak a védelem egyik formája, és senki sem hagyatkozhat kizárólag erre. A Covid-19 elleni védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás.

Egy másik kérdés, ami a járvány során felmerült, hogy reagálhatnak az emberek ennyire eltérően a fertőzésre? Van, akinek súlyos tünetei lesznek, más pedig tünetmentesen megússza. Úgy tűnik, a válasz a génjeinkben rejlik.

Danny Altmann, az Imperial College munkatársa kutatásokat végzett az immunogenetika és a Covid-19 összefüggéseiről. Véleménye szerint a vírusra való különböző reakciók mögött az emberek immunrendszere közötti eltérések állhatnak.„Az immunválaszt szabályozó kulcsgéneket HLA-géneknek nevezzük. Ezek fontosak a SARS-CoV-2-vel való találkozásra adott válasz meghatározásában. Például a HLA-DRB1*1302 gént birtokló embereknél lényegesen nagyobb az esély a tünetekkel járó fertőzésre” – fogalmazott Altmann.

Hirdetés