Kezdőlap AKTUÁLIS Ugye nem túlzás, ha azt mondom, hogy talán a világ legszebb dala?!...

Ugye nem túlzás, ha azt mondom, hogy talán a világ legszebb dala?! Mindig a hideg ráz, amikor hallgatom!

Hirdetés

Valószínűleg már több százszor hallottad már az „I Will Always Love You” című dalt televízióban, tehetségkutató showkban, vagy akár karaokéban, és valószínűleg te is azt hitted, hogy Whitney Houston az első énekes, aki ezt a dalt elénekelte… meglepetés, valójában ez a dal Dolly Parton dala volt.

Hirdetés

Dolly Parton 1973-ban szerezte az „I Will Always Love You” dalt, az pedig a Billboard Hot Country Songs első helyén debütált. A dal az énekesnő 13. albumán jelent meg, amely a „Jolene” címet kapta.

Az „I Will Always Love You” először az „Alice Doesn’t Live Here Anymore” (Alice már nem lakik itt) című betétdalaként jelent meg, a filmet Martin Scorseserendezte. 1982-ben Dolly Parton ismét felvette a dalt a „The Best Little Whorehouse in Texas” (A legjobb bordélyház Texasban) kedvéért, amelynek szerepet játszott.

 

Egy évvel a megjelenése előtt Elvis Presley szerette volna felénekelni, de Dolly Parton elutasította, mert elvesztette volna a szerzői jogok több mind 50%-át. Parton döntése helyesnek bizonyult, mert később meggazdagodott a dalból.

„I Will Always Love You”, a dal ami híressé tette Whitney Houston-t

De akkor hogy történt, hogy az „I Will Always Love You” Whitney Houstonlegnagyobb slágere lett?

Eredetileg, az 1992-ben debütált „The Bodyguard” (Több mint testőr) betétdala a „What Becomes of the Brokenhearted” lett volna, ám ezt a dalt már használták a „Fired Green Tomatoes” című filmben. Így Kevin Costner, Whitney Houstonfilmbéli partnere azt tanácsolta az énekesnőnek készítse el az „I Will Always Love You” feldolgozását. Ennek köszönhetően Whitney és David Foster, a film producere átdolgozták a dalt country-ból egy R&B slágerré, ami bomba siker lett. Amit nem tudtok, hogy a filmben egy John Doe változatot is hallani lehet

Whitney Houston-nak köszönhetjük a világ egyik, ha nem a legszebb slágerét, az I Will Always Love You-t. A 90es évek elején robbant be ez a szám, amely hatalmas sikereket ért el világszinten. És nem mellesleg ez volt a Több, mint testőr c. film betétdala is!

A dal 14 héten át vezette a Billboard Hot 100-as listát, ami rekordnak számított abban az időben.

Ha már a számoknál tartunk, az „I Will Always Love You” egy hét alatt 400.000 példányban kelt el (1992, november), egy hónap után pedig megdöntötte saját rekordját, 632.000 példányban kelt el 1992 decemberéig.

Dolly Parton versus Whitney Houston

Amikor Whitney Houston kiadta 1992-ben a dalt a sajtóban felkaptak a pletykák, miszerint aláírtak Dolly Partonnal egy szerződést, hogy az énekesnő bizonyos hónapon át nem énekli az „I Will Always Love You”-t, hogy az ne rontson Houston karrierjén. Ezzel a szerződéssel kerülték volna el a konkurenciát. Ám a következő hónapokban Dolly megköszönte Whitneynek, hogy világslágert énekelt a dalból, így valószínűleg nem volt nézeteltérés közöttük.

 

Hirdetés