Kezdőlap EGÉSZSÉG Szent bazsalikom: az öregedésgátló hatású, természetes méregtelenítő csodanövény!

Szent bazsalikom: az öregedésgátló hatású, természetes méregtelenítő csodanövény!

A szent bazsalikom, más néven tulsi, Ocimum sanctum vagy Ocimum tenuiflorum-ként is ismert gyógynövény, amelyet a hagyományos indiai gyógyászatban már évszázadok óta használnak. A nyugati világ még csak most kezd igazán felfigyelni rá és megérteni öregedésgátló és méregtelenítő hatását.

Az ayurvédikus gyógyászatban immunitás, méregtelenítés támogatására, a stressz és az öregedés ellen használják.

A nyugati orvoslásban adaptogén növényként emlegetik, mivel képes a szervezet szükségleteihez alkalmazkodva kifejteni jótékony hatását, fenntartva az egyensúlyt.

Enyhíti a stresszt, lassítja az öregedést

Az ayurveda szerint a szent bazsalikom javítja a hangulatot, növeli az ellenálló képességet, energiával tölti fel a testet, segít gyorsítani az emésztést és felszabadítani az elfojtott érzéseket.

Vizsgálatok azt mutatják, hogy előnyét a szervezet kortizol szintjének szabályozása által nyeri el. A kortizolt stressz hormonnak is nevezik, amely felszabadulva aktiválja a szimpatikus idegrendszert, ekkor a test “megküzdés vagy menekülés” állapotába kerül. Bizonyos vészhelyzetek idején ez fontos funkció, azonban, ha a szervezet állandóan krónikus stressz hatása alatt áll, az negatívan befolyásolja az egészséget.

Csökkenti az érzelmi- és emésztési problémákat

A kortizolra kifejtett hatása révén fejti ki hatását az érzelmekre és az emésztőrendszerre is. A kortizol elnyomja az immunrendszert is, amelyet a tusil szintén kezel.

Ígéretes öregedés gátló hatása a magas antioxidáns tartalmának köszönhető. A kutatók szerint az öregedés a sejtek DNS károsodásának származéka, amelyet szabadgyökökként ismert anyagok váltanak ki. Az antioxidánsok ezek ellen küzdenek.

Feltételezett rákmegelőző hatás

A szent bazsalikom antioxidáns tartalma valószínűleg hatalmas rákmegelőző hatással párosul, mivel a rák a szabadgyökök okozta számos egészségügyi állapot egyikének is tekinthető.

A Journal of Medicinal Food (Gyógyhatású élelmiszerek folyóirat) 2007-es tanulmánya szerint a szent bazsalikom közvetlen rákellenes hatást mutathat. A vizsgálatban rákot indukáltak patkányokban, akiket ezután különböző dózisú szent bazsalikom kivonattal kezeltek.

300 mg koncentrációjú kivonatot adtak testsúly kilogrammonként, amely csökkentette a ráksejtek képződését, a fehérjék és zsírok oxidatív károsodását, valamint az enzimek szintjét, amelyek a szervezetben további toxikus hatások kialakulásáért voltak felelősek.

Csökkenti az idegbántalom hatásait

Egy másik tanulmány, amely a Journal of Ethnopharmacology-ban (Etnofarmakológiai folyóirat) 2008-ban jelent meg, megállapította, hogy a szent bazsalikom segíthet csökkenteni az ideg degeneráció (neuropátia) hatásait, a sérülések és a számos betegség, például a cukorbetegség közös mellékhatását.

A kutatók károsították az ülőidegeket a patkányok tappancsában, majd tíz napig szent bazsalikom kivonattal kezelték őket. Megállapították, hogy a kezelés folyamán az idegi degeneráció csökkent, az ideg érzékenysége és a motoros szabályozás nőtt.

A szent bazsalikom a bőr számára is jó lehet erős mikrobaellenes hatása miatt.

tudasfaja.com

loading...