Kezdőlap EGÉSZSÉG Szárított gyümölcsök és az igazság – Továbbra is enni fogod őket?

Szárított gyümölcsök és az igazság – Továbbra is enni fogod őket?

Sokan úgy gondolják, hogy ha a szupermarket polcáról leemelnek néhány zacskó szárított gyümölcsöt, már ki is pipálhatják a napi gyümölcsbevitelt jót tettek az egészségükért. Ez sajnos nem teljesen van így. 

Mi is a szárított gyümölcs?

Olyan gyümölcs, mely a víztartalmának jelentős részét elveszítette. Ennek következtében tömege csökken, beltartalmi értéke 100g-ra számolva a friss gyümölcshöz képest jelentősen változik.

Mindaz, ami addig a gyümölcsben vízben oldott formában, nagyobb tömegben volt feloldódva, bekoncentrálódik, ahogyan vitaminok, ásványi anyagok, de a cukortartalom is.

Mire kell odafigyelni?

Először is, ha szárított gyümölcsöt veszel, mindig figyelj oda, hogy cukrozott-e vagy sem. Egy szárított gyümölcs alapból olyan édes, hogy az extra cukor már csak olaj a tűzre.

A másik, amit érdemes tudni, hogy a gyümölcs kezelve van-e kén-dioxiddal. Ez a vegyület bizonyos anyagcsere folyamatokat gátol (enzimgátló), így hatásos gombák, élesztők, baktérium és elszíneződés ellen is. A legtöbb ember tolerálja, mivel a szervezete lebontja, de azok, akik erre nem képesek, tüneteket (émelygés, hányás, fejfájás, hasmenés) tapasztalhatnak.

Fontos észben tartani, hogy a szárított gyümölcsökben a természetes cukortartalom a többszörösére (majdnem 4-5x!) emelkedik.

Miközben a cukortartalom…

100g friss szőlőben 18g, 100g mazsolában 65g!

100g friss szilvában 13g, 100g aszalt szilvában 62g!

Mivel a friss gyümölcs elveszíti víztartalma nagy részét, az aszalt gyümölcs sokkal lassabban telít, sokkal többet képesek vagyunk belőle megenni egyszerre, ami jelentősen több cukorbevitelt is jelent. Ez természetes cukorból is káros, hiszen a természetes cukor sem különbözik összetételében az asztali cukortól.

Nem kell lemondani róluk, csak odafigyelve fogyasztani

A szárított gyümölcsök számlájára írható, hogy kifejezetten magas rost tartalommal rendelkeznek, amely jót tesz az emésztésnek és székrekedés esetén ajánlott is a fogyasztásuk bőséges folyadékbevitel mellett.

Általánosan elmondható, hogy magas kálium, kalcium és vas tartalommal, B1-, B2-vitamin tartalommal rendelkeznek.

Mérsékelt mennyiségben fogyasztva (max. napi 1 kis marék) jótékony hatásuk van az emésztőrendszer, szív-érrendszer, vázrendszer egészségére.

tudasfaja.com

loading...