Kezdőlap AKTUÁLIS Sulyok Tamás az új köztársasági elnök – Olyan bejelentést tett, amire sokan...

Sulyok Tamás az új köztársasági elnök – Olyan bejelentést tett, amire sokan nem számítottak

Hirdetés

A magyar parlament kétharmados többséggel választotta Sulyok Tamást az ország új köztársasági elnökévé.

 

Hirdetés

Az eseményre a képviselők elfogadták Novák Katalin lemondását követően került sor, és a szavazáson 147 képviselő vett részt.

A szavazáson 139 érvényes voks érkezett, melyből Sulyok Tamás 134 szavazatot kapott. Öten ellene voksoltak, míg hét szavazat érvénytelen volt. A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Sulyok Tamás beiktatása március 5-én lesz, ezzel ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után. A beiktatását követően az új elnök letette esküjét az Országgyűlésben.Az új köztársasági elnök a megválasztását követő beszédében kijelentette, hogy az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni.

Sulyok Tamás hangsúlyozta, hogy az állam és a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és a társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom pedig a nemzet egységének alapja – tette hozzá az új elnök.

Sulyok Tamás megválasztása jelentős mérföldkő a magyar politikában, és sokak reményeit táplálja az ország jövője tekintetében.Az új köztársasági elnök hivatalba lépése várhatóan új lendületet ad a politikai és társadalmi folyamatoknak, miközben az alkotmányos értékek és alapjogok védelmét állítja a középpontba.

Hirdetés