Kezdőlap EZOTÉRIA Egy rossz házasság sokkal károsabb a gyermeknek, mint a válás

Egy rossz házasság sokkal károsabb a gyermeknek, mint a válás

Hirdetés

Egy válás mindig fájdalmasan érinti az egész családot, ám a gyermekek boldogságának érdekében van, hogy jobb a békés szakítást választani, mint fenntartani egy olyan kapcsolatot, ami nem működik. 

Ha a szülők bölcsen képesek hozzáállni, akkor az elválás egy boldogabb jövőt eredményezhet a gyermek számára, miközben a felnőttek közti boldogtalan párkapcsolatban a gyermek is szenvedni fog.

Hirdetés

Íme, 6 dolog, amiért egy rossz házasság nagyobb kárt okoz a gyereknek, mint a válás.

1 – Le fogja utánozni a szülők kapcsolatának modelljét

A gyereke úgy szívják magukba a kapcsolati modelleket a környezetükből, mint egy szivacs. Amikor csak a véget nem érő veszekedéseknek fültanúi, akkor ők is veszekednek. Azt kezdik gondolni, hogy a házasság egyenlő a boldogtalansággal és konfliktusokkal és el sem fogják hinni, hogy képesek egy szeretetteljes kapcsolatot kiépíteni bárkivel is.

2 – Lényegében soha nem “szokja” meg a szülők harcait

A gyerekek a negatív érzelmeket rém egyszerűen érzékelik, mivel nagyon szenzitívek. A családi konfliktusok nagy károkat képesek okozni a lelkükben. Ha a szülők folyamatos tiszteletlenséggel bánnak egymással, akkor a gyermek nem tanulja meg a helyes példát, ráadásul állandó érzelmi bizonytalanságban lesz. A gyermek, bár érzi, még nem tudja, hogy mi ennek a feszültségnek az oka és bűntudatot is érezhet. Felnőttként nem képes bizalommal fordulni mások felé és alacsony lesz az önbecsülése.

3 – Sokkal védtelenebb lesz a stresszel szemben

Amikor egy gyermek nem érzi biztonságban magát a saját otthonában, akkor nagy az esélye, hogy sokkal nehezebben birkózik meg az őt ért stresszel, sőt más számára átlagos szituációkat is szorongással élhet meg. Ez a szorongás rémálmokhoz, félelmekhez vezet. Felnőttként nehezebben viseli majd a konfliktusokat és nem túl komoly nehézségek mellett is önvád fogja kínozni.

4 – Nehezére eshet kapcsolatokat építeni

Egy mérgező környezetben növekvő gyermeknek nem csak a romantikus kapcsolataival lehet majd problémája felnőttként, hanem egész korai időszakban is gondja akadhat a különféle emberi kapcsolatok kiépítésével. Az otthoni konfliktusok szabotálhatják a kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakulását közte és mások között.

5 – Megpróbálja visszafojtani az érzéseit és rossz szokásokat vesz fel

A gyerekek gyakran vesznek fel különféle szokásokat, hogy a rossz érzéseiket elhessegessék. ennek értelmében egy családon belül felmerülő stresszes helyzetre egészségtelen szokások kialakításával is válaszolhat. Ilyen lehet a túlevés, a túl sok videojátékozás vagy egyéb elterelő műveletek, amelyekkel kizárhatja a valóságot. Elveszítheti az érdeklődését az iskola és a barátok felé és erőszakossá válhat játszás közben.

6 – A saját érzéseitől is megijedhet

A kritika és a viták még nem jelenti automatikusan a tiszteletlenséget, hiszen a normális párkapcsolatokban is előfordul. Ám az ártó taktikák, a manipuláció, a kerülés, a verbális vagy fizikai agresszió és a menekülés azt fogja kiváltani, hogy a gyermek nem mer majd őszinte érzelemkinyilvánítást tenni, mert attól fog tartani, hogy az nem biztonságos dolog.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés