Kezdőlap AKTUÁLIS Rengeteg magyar kap behívót hamarosan – erre készüljön fel minden érintett

Rengeteg magyar kap behívót hamarosan – erre készüljön fel minden érintett

Hirdetés

Az újonnan elfogadott egészségügyi salátatörvény jelentős változásokat hoz a magyarországi egészségügyi ellátásban.

 

Hirdetés

A törvény egyik legfontosabb eleme, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat kötelezővé tehetnek a felnőtt lakosság számára. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint ez előremutató lépés, ám kérdéses, hogy az ellátórendszer készen áll-e a megnövekedett vizsgálatszámokra.

Kötelező szűrővizsgálatok felnőtteknek

A salátatörvény értelmében az egészségügyi miniszter korhatár nélkül előírhatja bizonyos szűrővizsgálatok kötelezővé tételét. Rékassy Balázs úgy véli, szakmailag támogatható, hogy bizonyos vizsgálatokon a nagykorúaknak is kötelező legyen részt venni.

Például kötelezővé tehetik a vastagbélrákszűrést 50 és 70 év között, a nők esetében a méhnyakrák- vagy mellrákszűrést, a férfiaknak pedig a prosztatarákszűrést. Ezeken a szűréseken még mindig nem vesznek részt elegen, pedig korábban felismerhetőek lennének a betegségek, ha többen mennének el a szűrésekre.Azonban Rékassy szerint az egészségügyi ellátórendszer felkészültsége kérdéses, hiszen nem biztos, hogy lesz elegendő orvos a megnövekedett vizsgálatszámok elvégzésére.

Arcfelismerő rendszer a kórházakban

Az új törvény értelmében arcfelismerő rendszert vezetnek be a kórházakban a be- és kiléptetésnél a folytonosság biztosítása érdekében. Rékassy Balázs ezt a lépést tévútnak tartja, mivel szerinte az orvosok nem csak a kórházban készülnek fel a műtétekre, hanem otthon is, tanulmányokat olvasva és szakirodalmat tanulmányozva.

Az arcfelismerő rendszer bevezetése a műtéteket végző orvosokat folyamatos benti készülésre kötelezné, ami nem hatékony megoldás.

Az otthagyott újszülöttek örökbeadása

A törvény könnyebbé teszi a kórházban hagyott újszülöttek örökbeadását is. Eddig csak akkor adták át a gyermekvédelmi rendszernek a sorsukra hagyott csecsemőket, ha az édesanya hat héten át nem jelentkezett értük.

Rékassy Balázs szerint minden magára hagyott gyermek, aki hamarabb talál szerető családra, nem csak neki, hanem a társadalomnak is jó. Azonban szerinte érdemes lenne a lombikprogramokat is fejleszteni, hogy a babára vágyó házaspárok ne kényszerüljenek külföldre menni.

Kritika az új törvénycsomagról

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalán élesen kritizálta az új törvénycsomagot. Különösen súlyos hibának tartja az életmentő gyógyszerek elosztásának új rendszerét.

Az eddigi jogszabályok is engedtek méltányossági eljárásokat az egészségügyben, de az új szabályozás szerint bármely új, akár életmentő eljárás is az Alapítvány jóindulatától függhet a jövőben, ami aggodalomra ad okot.Az új egészségügyi salátatörvény számos változást hoz, amelyek célja az egészségügyi ellátás javítása és a betegellátás hatékonyságának növelése. Azonban a szakértők szerint vannak még kérdések és kihívások, amelyekre megoldást kell találni annak érdekében, hogy a törvény valóban a betegek javát szolgálja. – írja a penzcentrum.hu.

Hirdetés