Kezdőlap AKTUÁLIS Rendkívüli bejelentés jött – Ezeknek a benzinkutaknak nem szállít üzemanyagot a MOL...

Rendkívüli bejelentés jött – Ezeknek a benzinkutaknak nem szállít üzemanyagot a MOL jövőhéten

Hirdetés

Nem szállít benzint és dízelt jövő héten a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinár-stop bevezetése után kötöttek szerződést – értesült az RTL Híradó. A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

 

Hirdetés

A cég az RTL érdeklődésére közölte: „azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük.

Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás.

A hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás

– mondta a szakértő, hozzátéve: a döntés nyomán 400-500 benzinkút is kieshet a rendszerből, ami azért gond, mert ezek a kutak a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosították, tehát jelentős arányt képviseltek a magyar üzemanyagpiacon. A Mol közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. A benzinársapka kihirdetésekor egyébként nagyjából 2000 benzinkút működött Magyarországon.

Egri Gábor figyelmeztetett: sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért. A szakértő azt mondta, hogy egyértelműen a magyar állam által bevezetett ársapka okozza a jelenlegi helyzetet:

Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását

– fogalmazott Egri Gábor.

Hirdetés
loading...