Kezdőlap EGÉSZSÉG Pattogó, kattogó, recsegő hangokat észlelsz a füledben? Ezt jelentheti!

Pattogó, kattogó, recsegő hangokat észlelsz a füledben? Ezt jelentheti!

Hirdetés

Ezeknek a hangoknak a tapasztalása nagyon zavaró tud lenni, de legtöbbször nem kell aggódnod miatta. A kattogó hangot a középfülben levő Eustach-kürtön keresztül áthaladó levegő okozhatja, amely az orr hátsó részével van kapcsolatban.

 

Hirdetés

Néha viszont előfordulhat, hogy ezek a hangok elzáródott arcüregek, fülgyulladás vagy valamilyen fülfertőzés következtében jelennek meg. Ezekkel együtt felléphet olyan érzés, mintha a fül tele lenne valamivel és erősebb kattogó, csattogó zajok kísérik a kellemetlenséget.

Ha gyakran tapasztalt ilyen tüneteket, esetleg a fentebb leírtakkal még vörösség, duzzanat és fájdalom, érzékenység is társul, akkor valamilyen komolyabb ok áll a probléma hátterében és mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

Az ártalmas pattogó, kattanó hangok és nyomásérzés, amely nyelésre megszűnik, semmilyen aggodalomra nem ad okot, viszont konkrét és komolyabb tényezők is állhatnak a háttérben. Nézzük, hogy mik azok!

Fülzsír felszaporodása

A leggyakoribb ok, amiért a füledben furcsa hangokat hallasz nyeléskor, az a felszaporodott fülzsír. A fülzsír egy természetes anyag, amely faggyút és elhalt hámsejteket tartalmaz és segít a fülnek a fertőzésekkel szembeni ellenállásban. Benne antimikrobiális anyagok találhatóak. Ennek az anyagnak természetesen kellene elvezetődnie, azonban időnként képes elzárni a hallójáratot és ilyenkor halláscsökkenést okozhat, ugyanakkor furcsa hangok észlelése is jelentkezhet.

Fülfertőzések
A fülfertőzés lehet az egyik fő oka annak, hogy a füledben olyan hangot tapasztalsz, mintha pattogna valami. Közép vagy külső fül fertőzés akkor fordulhat elő, amikor ezekre a területekre baktériumok vagy gombák jutnak be és ott elszaporodva gyulladást és irritációt okoznak. Ezek a fertőzések fülfájdalmakat és viszketést is okozhatnak. Emellett jellemzően az Eustach-kürtöt is érintik és a nyomásnövekedés érzése is egy jellemző tünet.

Arcüreg fertőzés

Az állandó fülpattogás vagy a recsegő zaj tapasztalása az arcüregek fertőzése miatt is jelentkezhet, amelyek megkeseríthetik az ember mindennapjait. A felső légúti fertőzések gyulladást okozhatnak az orrmelléküregben, amelyek nyákkal telődnek meg és elzáródnak ilyenkor. Az arcüregek fertőzése ugyanakkor hatással lehetnek a fülekre is, recsegő, fütyülő hangok észlelését okozva orrfújás vagy nyelés során. Ha az arcüreged elzáródott, az fokozza a füledre nehezedő nyomást és zavarja a hallásodat is.

Folyadék a fülben
Recsegő hangot okozhat egyik vagy mindkét fülben az is, ha folyadék szaporodik fel a középfülben. Ez általában fertőzés eredménye és a kezelést követően is sokáig fennmaradhat, ugyanakkora fertőzéstől függetlenül is bekövetkezhet.

Eustach-kürt funkciózavara

Az egyik vagy mindkét fület érintő Eustach-kürtöt érintő probléma a fülekben recsegő zajt okozhat. Meghűléses betegségek, arcüreggyulladás, allergiák vagy fülfertőzések mind kiváltó okai lehetnek a kürt elzáródásának. Ha ez bekövetkezik, annak fülcsengés vagy kattogás lehet a jele. A középfülben ilyenkor vákuum alakul ki, amely tompítja az érékelést és fültelítődés érzését keltheti. Egyesek csiklandozó érzésről számolnak be. Előfordulhat, hogy egy nyelés segít enyhíteni a tünetet, ellenkező esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Temporomandibuláris ízületi betegség (TMJ)
A temporomandibularis ízületi betegség olyan diszfunkció az állkapocs csontjában, amely hatással lehet a fülre és kattogó hangokat okozhat. Hasonló tünetek jelentkezhetnek, mint egy fülfertőzés során, tompulhat a hallás és csenghet a fül. A kattogás ugyanakkor magából az állkapocsmozgásból is származhat, és ez nagyban befolyásolhatja a füleket.

Idegen anyag a hallójáratban

Egy egészen egyszerű aprócska tárgy vagy élőlény a hallójáratban megrekedve is okozhat furcsa hangokat nyelés során. Még akár egy eltévedt, dobhártyára tapadt apró szőrszál is képes furcsa hangokat kelteni a fülben, azáltal, hogy befolyásolj a dobhártya rezgéseit.

tudasfaja.com

 

Hirdetés