Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Patkányok lepik el hamarosan a magyar otthonokat, óriási invázió várható országszerte

Patkányok lepik el hamarosan a magyar otthonokat, óriási invázió várható országszerte

A szokatlanul enyhe tél miatt sajnos nagyobb számban számíthatunk patkányok megjelenésére az otthonunk körül.

 

A 2022-23-as enyhe tél ugyanis kedvez a rágcsálók és minden más rovar áttelelésének, ami rengeteg otthonban okoz majd problémát és nagy valószínűséggel invázió is várható kora tavasszal.

Érdemes megkülönböztetni a vándorpatkányt és a házi patkányt: előbbi 18-25 cm hosszú, szürkésbarna, szürkésfehér hasú. Fülei rövidek, farka testhosszánál rövidebb, szőre gyakran szennyezett. Utóbbi pedig kisebb, 13-20 centiméter, barnás-fekete, sötétszürke hasú rágcsáló. Fülei hosszúak, farka a testénél hosszabb, szőre selymes fényű, tiszta. Érdemes kiemelni, hogy a közhiedelmekkel ellentétben ezek az állatok igen tiszták, a testükön található élősködők miatt viszont több súlyos betegség terjesztésért felelősek, többek között szalmonelláért, koleráért, illetve a pestis európai elterjedése is nekik “köszönhető”.Nézzük meg, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy az otthonod egérmentes övezet maradhasson.

Első az ellenőrzés

Érdemes megvizsgálni minden lehetséges bejutási pontot. Indulás a garázsba, kamrába ellenőrizni a legeldugottabb helyeket, ahol egy egér bejuthat vagy letanyázhat. Ha kis anyag cafatokat vagy egér ürüléket találsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy legalább eggyel többen vagytok otthon a kelleténél.

Higiénia

Tisztíts meg minden egyes kockázatos pontot és ne hagyj a földön se emberi, se háziállat kaját. Az egerek mindenbe beleesznek és mindent be is piszkítanak, amit utána már dobhatsz is ki. Ha elpakoltál minden élelmet, fogj hozzá és fertőtlenítsd a helyet.

Fektess le alufóliát a kritikus pontokra

Igazi rejtély, hogy miért, de az egerek egyszerűen nem állhatják az alufóliát. Mintha az ördöggel kerülnének szembe. Persze nem a legesztétikusabb, de minden bizonnyal a leghatékonyabb megoldás. Tömd be vele a réseket, rakj belőle a padlóra, tekerd körbe a tartós élelmiszereket.

Egyéb trükkök a rágcsálók távol tartására

Vattapamacs mentával
Kettőt egy csapásra. Cseppents menta illóolajat egy vattapamacsra és helyezd el a kritikus pontokon. A rágcsálók elkerülik a helyet, ami ezután kellemes illatú is lesz.

Szappan

Az illóolajhoz hasonlóan a szappan is erős szagot áraszt, amit a rágcsálók nem állhatnak. Helyezz el néhány szappan darabot ott, ahol egérre lehet számítani.

Illatosított nedves törlőkendő

Ezek az erős illatú folyadékkal átitatott kendők szintén képesek távol tartani a nem kívánatos állatkákat. Tegyél belőle a résekbe és a kritikus helyekre. Ne felejtsd el időnként lecserélni őket, mert hajlamosak veszteni az erősségükből.

tudasfaja.com

loading...