Kezdőlap EGÉSZSÉG Pár dolog, amit azonnal meg kell tenni, ha egy méh vagy darázs...

Pár dolog, amit azonnal meg kell tenni, ha egy méh vagy darázs megcsíp!

A nyarat egészen biztosan nem fogjuk megúszni csípés nélkül, nincs az a szerencsés személyt, akit legalább a szúnyogok ne csípnének egy nyár est grillezés alkalmával.

 

Azonban bizonyos csípések azon túl, hogy igen kellemetlenek, nagyon veszélyesek is tudnak lenni. Nézzük, mit kell tennünk, ha egy darázs, méh, vagy szúnyog csípett meg, esetleg egy pók harapott meg.

Szúnyog

Magyarországon mintegy 44 különböző szúnyogfajta található, és ezek közül egyik sem terjeszt az emberre nézve veszélyes betegséget, azonban csípése mégis nagyon kellemetlen.

Ha valaki érzékeny a szúnyogcsípésre, akkor akár csalánkiütés, és a hólyagok gyulladása is kialakulhat. Jobb, ha nem vakarjuk a szúnyogcsípést, mert attól csak még jobban fog viszketni, és ráadásul a kisebesedett hólyagok felülfertőzőhetednek, és nehezebben gyógyulnak.

Méh-és darázscsípés

Egyes fajok csípése mérgező, és ha nem is, akkor viszont nagyon sokan allergiások a méh-, vagy darázscsípésre. A heves fájdalommal járó szúrás után maradt duzzanat több napig megmaradhat.

Egyetlen szúrás általában nem okoz különösebb panaszokat (kivéve a méhméreg allergia), viszont a nagy mennyiségű méreg hatására hasfájás, görcsök, szédülés, ájulás is kialakulhat. Ha ezek a tünet jelentkeznek, mindenképp hívjuk ki a mentőket, ne próbáljuk mi magunkat kezelni.

Ha a szájban történt a csípés, a mentők megérkezéséig szopogassunk jeget. Ha nem tapasztalunk túlérzékenységet, akkor elegendő, ha csak a fullánkot távolítjuk el.


Pókharapás

Nálunk, természetes körülmények között nem él olyan pók, melynek harapása mérgező lenne. A legkellemetlenebb a dajkapók harapása, mely után sokszor hetekig még érződik az égető harapás. Riták fordul elő hazánkban, és csak a nőstény harap, de csak akkor, ha a kicsinyeit védi.

tudasfaja.com

loading...