Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor vészjósló bejelentése:

Orbán Viktor vészjósló bejelentése:

Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően péntek reggel interjút adott a Kossuth Rádióban, ahol az országot érintő aktuális ügyekről beszélt, például az orosz-ukrán háborúról, a szankciókról, de a baloldal Amerikából kapott pénzügyi támogatásáról is.

 

A miniszterelnök azzal kezdte, hogy a szabály az, ha háború van a szomszédodban, nem érezheted magad biztonságban. Nem érezheted magad biztonságban fizikailag – végülis két lengyel ember halt meg, akinek semmi köze nem volt a háborúhoz. Szétlőtték azt a berendezést is, amely Magyarország kőolaj ellátását biztosította. Vagyis gazdaságilag is veszélyben vagyunk. Minél később lesz béke, annál mélyebben vonódik be mindenki a konfliktusba, egyre nagyobb lesz a veszély.

Röppennek fel ugyan hírek, hogy a háttérben, titokban vannak orosz-amerikai tárgyalások de valós jelét nem látjuk ennek, bár kapcsolatok ugyan vannak – mondta Orbán Viktor.

A szankciós politika lépés a háború felé – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint bár gazdasági intézkedésről van szó, de ezzel állást is foglal Európa az egyik fél irányába. Először úgy volt, hogy nem szállítunk fegyvert. utána már csak halál hozó fegyvert nem, aztán úgy volt, hogy nem lesz az energiára szankció, aztán mégis lett. Most már úgy néz ki, nekünk kell finanszíroznunk Ukrajna működését. Látszik, hogy egyre jobban csúszunk bele ebbe a háborúba, nem sok választ el tőle, hogy hadviselő fél legyünk. Mi a béke pártján állunk, de sokan mintha nem tudnák, mit tesznek, nem tudnak a holnapnál távolabbra tekinteni, nem látják a tetteik következményeit – mondta Orbán Viktor, aki szerint nagyon veszélyes, amit Európa tesz.


Orbán Viktor szerint az uniós döntéshozók ráadásul utóbb máshogy emlékeznek a szavaikra, mint ahogy azok elhangzottak, erre példa, hogy korábban arról beszéltek, hogy a szankciókat azért kell meghozni, mert azok hozzák el a háború végét. Most azt mondják, ilyen nemvolt soha. – Magyarország sosem támogatta a szankciókat, kivételekért harcoltunk – mondta Orbán. De Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden percben vétózik, ezért mentesítésekért harcolunk, valamilyen mentesítést mindig ki tudtunk harcolni Magyarország számára – mondta Orbán Viktor.

Magyarország kormányának maga mögött kell tudnia az emberek támogatását, a brüsszeli döntéshozóknak tudniuk kell, hogy amit mondunk, azért magyar érdek, mert ezt mondják az emberek. Ezzel el is tudom érni, hogy a kilencedik szankciós csomagban is kapjunk mentességet, például az atomenergia kérdésében.

Ársapkák

Az ársapkákról, inflációról szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy nem tudjuk kihúzni magunkat a szankciós politika általános európai hatásai alól, amit a szankciók okoznak. Ez nem közgazdasági folyamat, hanem politikai döntések következménye. Az árstopokkal az azonnali, nagymértékű romlástól tud megmenekülni Magyarország.

Magyarország nem tudja célul kitűzni, hogy érinthetetlen sziget legyen az Unión belül, de azt igen, hogy alapvető érdekeinket megvédjük. – mondta Orbán.


Néhány létfontosságú területen lehet segíteni az embereken – most 8 terméknél tartunk – mondta Orbán Viktor, és felsorolta még az üzemanyag ársapkát és a rezsivédelmet, ami havi 180ezer forint havonta, családonként.

– Két lehetősége van egy miniszterelnöknek: meghúzódik, kibekkeli a bajt, vagy látja előre a bajt és cselekedik. Ha megdermedsz, lefagysz, akkor tönkre mész. Cselekdni kell, meg kell védeni a saját érdekeidet. Azt szoktam mondani a minisztereknek, hogy Magyarország nem hagyja magát, ebből kell kiindulni. – mondta a miniszterelnök.

Gazdaság

A cél, hogy a növekedés ne forduljon gazdasági csökkenésbe. Az a cél, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, uniós átlag feletti növekedés legyen, és a nemzetstratégiai célokat sem adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása, melyben újabb pozitív intézkedéseket hozunk, melyekről decemberben lesz érdemes beszélni – mondta Orbán Viktor a gazdasággal kapcsolatos kérdésre és felsorolta az eddigi gazdaságmentő intézkedéseket is, mint a gyármentő akció, vagy a kamatstop.

Ellátásbiztonság

Nem csak a transzformátor állomás kilövése és a kőolajellátás leállása a fontos itt. Mikor kormányt alakítottam a választás után, még nem voltak szankciók és a kormányt annak megfelelően állítottam fel. Azóta megérkeztek a szankciók és kiderült, hogy a magas energiaárak nem csak ideig óráig maradnak velünk. Ezért kényszerültünk arra, hogy az ezzel kapcsolatos felelősségi kör megjelenjen egy önálló energiaügyi minisztérium formájában. Nem terveztem ezt, nem is gondoltam korábban szükségesnek – mondta a miniszterelnök. A másik fontos dolog a haderő fejlesztése. Palkovics minisztert ezért felkértem, hogy álljon a magyar hadiipar élére, elvállalta és hálás is vagyok neki ezért.


A tél

Az idei tél megoldottnak tekinthető, betároltunk elegendő energiaforrást ahhoz, hogy ha a külvilágtól elszakítana az élet, Magyarország fél évig úgy tudna működni, mint most. Majd amikor kitárazzuk a gázt és egyéb energiaforrásainkat télen, akkor tavasszal ezt újra kel tölteni. Ez kihívás Európában, hogy ki tudja feltölteni a tartalékait a következő télre. Akik lemondtak az orosz gázról, azoknak máshonnan kell szerezniük. Mi más helyzetben vagyunk, mentességünk van, mert ide csak csövön lehet gázt hozni. Ha a Déli Áramlat vezeték működik, ezt meg fogjuk tudni oldani – mondta a miniszterelnök.

– De nem csak az energia megléte, hanem az ára is fontos. Növelni kell a hazai forrásból előállított energia mennyiségét, ez Lantos miniszter úr feladata lesz – tette hozzá.


Baloldali pénzek külföldről

Megdöbbentő az eset, magyarországi balodali pártok vezetőit külföldről fizették. Nem mogyorónyi összegekkel, hanem szabad szemmel is látható dollármilliókról van szó – kezdte Orbán Viktor az újabb téma taglalását. Szerintem ez törvénytelen, de ezt majd a jogászok eldöntik – mondta. A másik kérdés, hogy politikai vezető, aki az ország élére akar állni, pénzt kap külföldről, azért mit kérnek cserébe? Mert csak úgy nem adnak pénzt. Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés, hogy honnan rendelték meg a nótát és ki fizetett érte… Erkölcsileg helytelen és a magyar polgárok átverése, hogy azt hiszik, hogy egy szuverén, saját maga ura pártra adják le a voksukat, holott nem. A fociban ezt megoldották: ránézek a mezre, ott vannak a szponzorok, egyből tudni, ki van a csapat mögött. A magyar baloldal ezt még nem sajátította el – mondta Orbán Viktor.

loading...