Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor pénteki váratlan bejelentése, aminek sokan nem örülnek majd

Orbán Viktor pénteki váratlan bejelentése, aminek sokan nem örülnek majd

Háború, infláció, ársapkák miatti uniós ellenkezés, extraprofit adó, olajembargó, gazdasági nehézségek szorongatják Magyarországot. Orbán Viktor öt hét után most újra megszólalt a Kossuth rádióban.

 

 

A miniszterelnök azt mondta, az elmúlt öt hétben kormányt kellett alakítani, ez a munka megterhelő, ezért nem jött el a Kossuth rádióba az elmúlt időszakban.

Ezután a költségvetéssel kapcsolatos témákra tért át: A 2023-as évet tervezve arra jutottak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is szorongásokkal teli lesz, a világot gyötörni fogja a háború és annak gazdasági következményei.

Úgy gondolom, hogy mi magyarok kimaradunk a háborúból, de nem húzhatjuk ki magunkat a következményei alól. Ilyen következmény az infláció.– Ez háborús infláció, más, mint amikor békeidőben tör rá egy országra az infláció. Tehát egy háborús inflációt kezelni képes költségvetést fogadtunk el. Háborús gazdasági válságot kell kezelni, ezért döntöttek a honvédelmi alap létrehozásáról, hogy a honvédség baj esetén hatékonyan tudjon fellépni. a másik a rezsivédelmi alap, ami a családok életszínvonalának megvédését jelenti. A rezsi itthon sokkal nagyobb részét foglalja le a családok pénzének, mint Nyugaton – mondta Orbán Viktor.

Ma vagy holnap új szabályokról kell rendeletet kiadnom a rezsicsökkentés kapcsán: az egészen kis vállalkozók, mintegy százezren, benne maradnak a rezsicsökkentésben. Tehát a családokat és a legkisebb vállalkozókat, akik az eredeti tervek szerint benne voltak a rezsicsökkentésben, őket tudjuk megvédeni – mondta a miniszterelnök. (Ami egyben azt is jelenti, hogy akik később kerültek a rezsicsökkentés szabályai alá, őket már nem.)

Háború és béke

Orbán Viktor szerint a békét kell finanszíroznunk, nem a háborút – mondta Orbán Viktor, aki szerint bizonyos üzleti körök, akiket Soros György szimbolizál, keresni akarnak a háborún.

Benzin ársapka
Az EU azt mondja, diszkrimináció, hogy a magyarok olcsóbban kapják a benzint. Orbán Viktor azt mondta, részben igazuk van, jó szabály, hogy mindenkivel egyformán kell bánni, de ez békeidőben jó szabály, azonban most más, rendkívüli helyzet van. – Erről próbálom őket meggyőzni, hogy rendkívüli helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség, mert másképp nem tudjuk megvédeni a magyarokat. Ha nem volna benzin ársapka, 700-900 forint között lenne a benzin, és ez rögtön megjelenne más árakban is. Brüsszelnek meg kell értenie, hogy emiatt el kell térni a szabályoktól, nem lehet alkalmazni az “egy méret mindenkire jó” szabályát.

Olajembargó, gázembargó

Orbán Viktor azt mondta, az olajembargó kapcsán nem kellett erőből küzdeni, bár nem állt ki mellettünk senki. – A baloldalt, – akik elfogadták volna a teljes olajembargót sem becsülöm le, – kellő tiszteletet mutatok baloldali politikustársaim felé is, de ez nem az ő évadjuk, nagyon stabil a miniszterelnök és a kormány pozíciója, veszélyhelyzeti felhatalmazást is kaptunk a friss kétharmad mellett – mondta a miniszterelnök. A francia elnök van hasonló helyzetben, friss felhatalmazással dolgozik, más országokban viszont koalíciók vannak. Mikor az ember az olajembargó ellen kiáll, mindenki támadja: akiknek üzleti érdeke van benne, akik háborús uszítók, akik másképp gondolkodnak. Az olaj is úgy kezdődött, mint a gáz: először rebesgették, hogy ideje lenne az energiával foglalkozni. Aztán hetekig gyomrozták a németeket, és az lett a vége, hogy a németek támogatták, sőt az élére álltak az olajembargónak. A gázcsatában más érvelést szeretnék használni, mert nem arról van szó, hogy Magyarországnak nincs más lehetősége, hanem az a helyzet, hogy ezzel már egész Európát tesszük tönkre – mondta Orbán Viktor.Az ukránok azt teszik amit akarnak, jónak látnak és hősiesen harcolnak. Nem lehet elvitatni Ukrajna jogát, hogy megvédje magát. A kérdés az, hogy mit csinálunk, mit tesz Amerika. A béke hangján most

rajtam, magyarokon kívül

nem beszél senki – fogalmazott Orbán Viktor. Ha nem lesz mellettünk senki és senki nem beszél a béke hangján, akkor sosem lesz béke – mondta a miniszterelnök, aki szerint Európában jelenleg nincsenek meg a béke hangjai, szankciókról beszél mindenki.

Extraprofitadó

A baloldal nem támogatja, mert azt mondják, a cégek átterhelik majd az emberekre. A miniszterelnök szerint ezt nem fogja tétlenül nézni a kormány, ezt az adót nem lehet áthárítani, legalábbis nem teljesen. Orbán Viktor felemlegette, hogy a 2010 után bevezetett különadók kapcsán az az emlék él benne, hogy akkor is fájt mindenkinek, de az eredménye az volt, hogy később még nagyobb profitra tehettek szert – mondta Orbán, aki köszönetet mondott a bankoknak, kiemelve, hogy túl fogja élni az ország ezt a nehéz helyzetet és két három év múlva ismét fellendül a gazdaság.


– A benzin ársapkát békében gyorsabban tudjuk kivezetni, ha háború van, nem tudjuk kivezetni vagy csak nagyon lassan – mondta Orbán Viktor arra, hogy szakértők azt mondják, a benzin árának alacsonyan tartása nem tartható sokáig.

A többi árstopos termék esetén az árstop fenntartásáról még nincs döntés, zajlanak az egyeztetések.

Karbonadó
Frans Timmermans felvetésére, hogy a benzines, dízeles autók tulajdonosaira fizessenek adót az emberek, azt mondta: ebben a háborús gazdasági helyzetben az az ötlet, hogy ha van valakinek háza és azt fűti, fizessen adót, vagy, hogy akinek nincs pénze elektromos autóra, – mert az igen drága, sokan nem fizethetik meg, – az is fizessen adót, egy valóságtól elrugaszkodott ötlet. A klímaváltozás árát egyébként sem az emberekkel kell megfizettetni, hanem a nagy szennyezők profitjából. a zöld átállás hosszabb folyamat lesz, mint, ahogy a brüsszeli bürokraták gondolják – mondta a miniszterelnök.

loading...