Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor drámai bejelentése, ami rengeteg magyart padlóra tesz majd

Orbán Viktor drámai bejelentése, ami rengeteg magyart padlóra tesz majd

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

„Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna február 24-én, hogy lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belelépünk a háború korába” – kezdte a beszélgetést Orbán Viktor, aki szerint észnél kell lenni, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra.

Hirdetés

A miniszterelnök interjúját itt hallgathatja élőben:
Orbán szerint tudnunk kell, hogy az orosz–ukrán háború nemcsak a frontokon, hanem az európai gazdaságban is zajlik, és ennek része az energiaárak emelkedése. Ez pedig megkérdőjelezi a modern és biztonságos életünket, annak az európai életnek a feltételeit, amit eddig senki sem kérdőjelezett meg. Két nagy csata lesz: a munkahelyekért és az elviselhető energiaárakért.

Munkaerőpiaci válság jön az energiaválsággal

A megélhetés és az elviselhető rezsiárak mellett tehát a munkahelyekért is harcolni kell majd. Orbán szerint az európai gazdaság recesszióba lép, „zsugorodni kezd”, a teljesítménye csökken, ezért azt tanácsolja mindenkinek, akinek van munkája, hogy becsülje meg, és tegyen meg azért mindent, hogy ez a munka meg is maradjon.A miniszterelnök szerint az EU szankciós politikája szerint nem váltotta be a reményeket, és ellentétes hatást váltott ki, mert azokat az országokat sújtja, akik azokat kivetették. Úgy véli, hogy Brüsszelnek ezt a politikát át kellene gondolnia.

– Eleinte azt hittem, csak lábon lőttünk magunkat, de az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és levegőért kapkod

– mondta Orbán Viktor, aki kijelentette: lesznek olyan országok, ahol nem lesz gáz, de Magyarország abba a kategóriába tartozik, ahol lesz gáz, csak nagyon drágán.Hazánk hozott olyan döntéseket, amivel be tudja szerezni a szükséges energiát, hétpontos akciótervet és energia-vészhelyzetet hirdettek, de egy operatív törzset is létrehoztak, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezet.

Rezsicsökkentés?

Orbán szerint azért nyúltak hozzá a rezsicsökkentéshez, mert azt próbálják megmenteni.

Nagy tisztelettel arra kérem a családokat, aki átlag felett fogyaszt, lássa be, hogy arra kénytelenek vagyunk magasabb árat kivetni, mert akkor megszűnne a rezsicsökkentés.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ha Magyarországon is 6000 eurót keresnének az emberek, annak csak egyhatoda menne el a rezsire, az pedig kibírható lenne nekikDe mivel Magyarországon ennél jóval rosszabbul keresnek az emberek, jobban megérzik az árakat, és akár a fizetés egyharmada is elmegy a rezsire – ismerte el Orbán, aki szerint ezért van szükség rezsicsökkentésre, amit a baloldal nem ismer el.A kormányfő azt is kijelentette, hogy a háború előtt még belefért, hogy mindenkinek járjon a rezsicsökkentés, de a háború után ez már nem fér bele, és örülne, ha ezt mindenki belátná. Magyarország mindig is ellenezte az oroszok elleni szankciókat, mert ezek álláspontjuk szerint nem segítenek Ukrajnának, csak tönkreteszi az európai gazdaságot.

– Ha így megy tovább, kinyúvasztják az európai gazdaságot. El kell jönnie az igazság pillanatának. Le kell ülni az oroszokkal, tűzszüntetet kell kötni, mert erre a válságra csak a béke lehet a megoldás – mondta a miniszterelnök.

A kata átalakításáról

Orbán Viktor egy jó és szükséges döntésnek tartja az új katatörvényt. Ő maga is támogatotta, sőt dolgozott is annak idején a kata kidolgozásán, és eleinte minden jó volt, amíg a katások csak magánszemélyeknek számláztak, de aztán elkezdték ezt kihasználni.Szerinte inkább a cégekkel van baj, akik arra akarták rávenni az alkalmazottaikat, hogy menjenek át katába, de még ezt is elbírta a gazdaság, viszont most háborús helyzet van, és az nem fér bele, hogy a 450 ezer katásból 300 ezer szerinte egy cégnek számláz. Orbán azt mondta, hogy a jelenlegi kata megtartása nem a költségvetés miatt nem fért bele, hanem a nyugdíjrendszer miatt, mert az ország 50-100 ezer katást elbír, de többet nem.

Az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit be kéne, mert akkor az ki fog lukadni, és akkor a nyugdíjasok szívnak.

A kormányfő azt javasolta, nézzenek utána az emberek más adózási nemeknek. A mostani tüntetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzék egymás után negyedszerre veszített választást, ami bizonyítja, hogy nem lehet rájuk bízni a kormányzást, háborús helyzetben pedig végképp nem. Az ellenzéket Orbán „vízben szereplő pockokhoz” hasonlította, aki a jelenlegi helyzetből politikai hasznot akar húzni, amit ő maga ugyan megért, de nagyon rossz politikának tart.

A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy értsék meg, mi történik most. A háborús helyzetben szerinte meg kell védeni a munkahelyeket, ezért egységre és békére van szükség.

Migráció, határvédelem

Orbán Viktor mindenképpen kerülni akarja a mozgósítás szót, hiszen nincs arról szó, hogy civileket is behívnának a katonaságba, de a hadsereget belül mozgósítani kell. Ehhez pedig új források kellenek, fejleszteni kell a hadsereget és a napokban alá is fogja írni a rendeletet, amivel új forrásokat adnak a hadseregnek, mert a keleti határon a NATO-katonák mellett a magyar katonáknak is meg kell jelennie. Egy darabig működött, hogy rendőrök legyenek lent a déli határon, de most már nem, ezért a határvadász egységek létszámát 2000-ről mielőbb 4000-re kell emelni.

A határvadász egységek felállításáról szóló rendeletet péntek délután írja alá a miniszterelnök. Az ő fizetésük felfelé tolja majd a katonai és rendőri fizetéseket is, mert az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok mégsem kereshetnek náluk többet – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szólt arról is, hogy 80 százalékkal több illegális határátlépés történt mint tavaly, és ennek jelentős része a Balkánon történik. A szomszédban dúló háború pedig nekünk sem jó. Elmondta, hogy Kína korábban teljesen ki volt szolgáltatva az arab országoknak olaj tekintetében, most viszont épp a konfliktus haszonélvezője lett az orosz olaj miatt.

Orbán Viktor szerint a háborún Kína nyer, az USA nem veszít, Európa pedig szenved. A háborún az üzletemberek is nyerészkednek, illetve akik még nagyon sok pénzt keresnek a háborún, azok az energiacégek és a Soros Györgyhöz hasonló emberek, ők érdekeltek a háború fenntartásában.

Hirdetés