Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Olyan időjárás jöhet az év végéig, amilyenben eddig még nem volt részed!

Olyan időjárás jöhet az év végéig, amilyenben eddig még nem volt részed!

Olyan változatos az időjárás mostanában, hogy ép ésszel igencsak nehéz lenne felfogni, hogy mi is történik. Míg olyan területeken havazik nyár végén, ahol eddig havat sem láttak nagyon, máshol óriási kánikulák tombolnak. Úgy tűnik, már semmin sem szabad meglepődni!

A szakemberek jóslata szerint az idén újra visszatérhet az El Nino, az időjárás felmelegedésével kapcsolatos éghajlati jelenség. Nem csak a kánikulák betörését befolyásolja, hanem a heves, és hirtelen kitörő zivatarokért, az áradásokért, és az aszályokért is felelős.

Az El Nino hatással van a globális átlaghőmérsékletre is. Közrejátszik az Ausztráliában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteken kialakuló forró szárazságra, de a kanadai és alaszkai enyhébb telekért is felelős.

“Az El Nino- és La Nina-mentes légkör ellenére a Föld továbbra is az átlagnál melegebb volt májustól júliusig, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Az események nagy része beleillik a globális felmelegedésről alkotott képbe”-mondta el Petteri Taalas a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára.

Az előrejelzések szerint az El Nino nem lesz olyan erőteljes, mint 2015/2016-ban, de jelentős következményei lehetnek, és idejében fel kell készülni rá.

Ha idejében jelzik, hogy mikor fog bekövetkezni, akkor kellőképp fel lehet készülni rá, és számos életet meg lehet menteni.

A szervezet első globális szeptember-novemberi időjárási előrejelzésében az átlagosnál magasabb hőmérsékletet jósol Ázsia szinte teljes csendes-óceáni térségében, Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Dél-Amerika partvidékének nagy részén, az átlagosnál kevesebb csapadékot Közép-Amerikában, a karibi térségben, Dél-Ázsia egyes részein, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán területén.

loading...