Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Nyomott hagyott a ruhán a vasaló? Van megoldás!

Nyomott hagyott a ruhán a vasaló? Van megoldás!

Mindannyiunkkal előfordult már. Vasaltunk és valami elterelte a figyelmünket. Lehet a gyerek, lehet egy telefonhívás, lehet, hogy csupán annyi történt, hogy a ruhát nem szabadott volna vasalni vagy adott hőfokon vasalni. Az eredmény ettől függetlenül ugyanaz volt: a vasaló szépen megpörkölte az anyagot.

Vannak olyan ‘foltok’, amelyek nem csupán foltok, hanem komoly égésnyomok, amelyek átérték az anyagot és nem lehet őket helyrehozni. Viszont vannak olyan égési nyomok, amelyek természetes anyagokról, mint a pamut, len vagy gyapjú, nem túl bonyolult technikákkal eltávolíthatóak.

Először is fontos, hogy színes vagy fehér ruháról van-e szó, mivel a két típussal nem ugyanúgy kell bánni.

Fehér ruhák

A módszer egyszerű és csupán két hozzávalót kíván meg: ammóniát és hidrogén-peroxidot.

Márts bele egy vattakorongot a hidrogén-peroxidba, majd ezzel dörzsöld át az égési nyomot. Ezután tégy ugyanígy az ammóniával is. Ezt nagyjából pár percig kell végezni.

Mindkettő után öblítsd ki a ruhát, hogy a szereket teljesen eltávolíthasd belőlük. Ha szükséges, akkor ismételd meg többször is az anyagon.

Fontos, hogy nem szabad egyik szert sem hagyni megszáradni a ruhán és a kettőt össze sem szabad keverni, mert mérgező lehet a gőzük.

Színes ruhák

Egy kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen itt a színek megőrzésére is figyelni kell, de hasonlóan kell eljárni a fent említett módszerhez, csupán itt fogkefével és ecettel kell dolgozni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...