Kezdőlap EZOTÉRIA EZO-VILÁG Nincs időd takarítani? Így lesz mindig szép és tiszta a szőnyeged!

Nincs időd takarítani? Így lesz mindig szép és tiszta a szőnyeged!

A lakásban talán a legnagyobb igénybevételnek a szőnyegeink vannak kitéve, a legkönnyebben ugyanis azok koszolódnak és aligha telik el olyan nap, hogy ne menetelnénk át rajtuk. Ott landol mindaz, amit a kezünkből kiesik és mindaz a kosz, por, állatszőr, más helyiségekből behozott szennyeződés, amivel nem is foglalkozunk.

A fentiek ellenére valahogy mégsem viseljük kellő gondját ennek a lakberendezési tárgynak és heti vagy kétheti egyszer nagy ímmel-ámmal felporszívózzuk. Ha te havonta kipucolod a szőnyegedet, akkor őszinte elismerésünk, csak így tovább. Ha nem, akkor a következőt javasoljuk.

Milyen gyakran tisztítsd a szőnyegeket?

Természetesen attól függ a leginkább, hogy milyenek a szabályok az otthonodban, hányan laktok együtt és van-e például kisállat, aki szabadon mászkálhat. Ezek függvényében egyéni a megítélés kérdése, ám havi egyszer legalább szánni kellene rá egy fél órát.

Milyen praktikus módszerek léteznek?

Az egyik legkézenfekvőbb a szőnyegtisztítószer, de persze más alternatív, gazdaságosabb megoldások is vannak.

Első lépésként tedd szabaddá az egész szőnyeg felületét és keféld át egy nedves kefével jó alaposan. Ezután porszívózd fel.

Második lépésként tűntesd el a foltokat. Ehhez az egyik legpraktikusabb megoldás, ha mosogatószer és meleg víz elegyét használod fel. Keverd össze a kettőt, töltsd spricnis flakonban és mehet is a munka. Ha van kárpittisztító géped, akkor még egyszerűbb a dolgod, de anélkül sem tart sokáig, hiszen nedves szivaccsal elég átdörzsölni.

Nem kell sok vizet használni, ne áztasd el a szőnyeget. Ha lehet, akkor tedd ki szabad levegőre száradni, egyik majd másik oldalára fordítva, hogy kellően átszellőzhessen, és ne penészedjen be.

Annak érdekében, hogy egyenlő mértékben használódjon a szőnyeg minden része, forgasd el a helyiségben minden tisztítás alkalmával. 

Extra tipp! Az étel- és gyümölcslé foltok ellen remek megoldás ecetet alkalmazni. Érdemes előtte a szőnyeg egy kevésbé látható részén próbát végezni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...