Kezdőlap EZOTÉRIA Nem depressziósak vagyunk, csupán szeretethiányosak

Nem depressziósak vagyunk, csupán szeretethiányosak

Minden egyes ember legfőbb vágya az, hogy szeretve legyen. Ennél nagyobb igazság aligha létezik az életben. A szeretetnek számtalan formája van, így alatta nemcsak a párunk, a gyermekeink, a rokonaink vagy a barátaink iránti szeretetet értjük.

Az is szeretetre vágyik, aki szomjazza az elismerést a munkahelyén vagy meg akar felelni a társadalmi elvárásoknak. Aki arra vágyik, hogy a környezete kedvelje őt mind kívül, mind belül.

Ennek okán megállapítható, hogy a depresszió nem egy betegség, amely a semmiből bukkan fel. Lényegében csak egy címke és sokkal inkább szeretethiányról van szó, semmint kórképről.

Minden egyes embernek alapvető szükséglete a biztonság, az ivóvíz, a táplálék és a kellő mennyiségű pihenés, ám csupán ezek kielégítése még nem fog senkit boldoggá tenni. Komplex élőlények vagyunk, akik fizikai, szellemi és lelki síkon is ki kell, hogy elégüljünk.

Ha a fentiek bármelyike nem teljesül, akkor borul a rendszer és az egyensúlytalanságnak megszenvedjük a kárát.

Nem hiába létezik a mondás, hogy a pénz nem boldogít. Sok ilyen “közhelyünk” van és mindegyik nagy igazságokat fektet le elénk. A lelki boldogság egy magasabb rendű szükséglet kielégülése, amely nélkül az életünk romokba dőlhet és olyan súlyos következményei lehetnek, amelyek akár halálhoz is vezethetnek.

Bár a vizet, az élelmet és az alvást nem tudjuk megvonni magunktól, hiszen fizikailag nem működhetünk nélkülük, az érzelmeinket képesek vagyunk elfojtani, kontrollálni, megtagadni. Ez is legalább olyan egészségtelen, mint megtagadni például az evést vagy az alvást.

Merjük megélni az érzelmeinket. Nem lehetünk minden egyes pillanatban boldogok, de ezt nem szabad szégyellnünk, hanem tudnunk kell felvállalni. Nem vagyunk vele egyedül a világban.

Merjünk szeretni és hagyjuk, hogy szeressenek, de elsősorban tanuljuk meg magunkat szeretni, mert az mindenek alapja. Ha valamivel nem tudunk megbékélni, akkor gondolkozzunk el rajta, hogy mit tehetnénk annak érdekében, hogy az pozitív irányban változzon.

Rendszeresen, akár minden hét utolsó napján vessünk számot magunkkal. ‘Jól élem az életem? Azt teszem, amit tennem kell? Mit akarok elérni az életemben? Felé tartok? Szeretem önmagam? Azok vesznek körbe, akiket szeretek, akik szeretnek? Min kellene változtatnom, hogy az életem jobb legyen?’

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...