Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is szokott ugrálni a pulzusod? Ez állhat a háttérben!

Neked is szokott ugrálni a pulzusod? Ez állhat a háttérben!

A szervezet a környezeti tényezőket figyelembe véve, mindig a tökéletes egyensúly kialakítására törekszik. A szívünk munkája is mindig igazodik az éppen aktuális fizikai vagy lelki állapotunkhoz. A szívverések gyakoriságát mi magunk is tapasztalhatjuk, amikor a csuklónkon, a nyaki artériánkon és egyéb arra alkalmas pontokon tapintjuk ki a pulzusunkat.

 

Az egészséges pulzus életkortól is függ, de felnőttek esetében, normál, nyugodt körülmények között 60-80/ perc kell, hogy legyen. A pulzus hirtelen átmeneti és tartós kiugrásának is számos oka lehet. Nem kell aggódni az alkalomszerű pulzus emelkedés miatt, azonban a rendszeres, visszatérő és mondhatni tartós heves szívverést sem szabad félvállról venni.

Milyen esetekben tekinthető normálisnak a magas pulzusszám?

A testünk egy intelligensen kialakult rendszer, amelyben minden szerv működés az optimális állapot eléréséért munkálkodik. Ha a szervezet úgy érzékeli, hogy valamilyen külső vagy belső körülmény miatt fokozni kell a véráramlást, több oxigént kell pumpálni a szövetek, sejtek irányába, akkor megszaporázza az összehúzódások számát, ennek eredményeképpen tapasztalunk emelkedett pulzusszámot.

Ez bekövetkezhet…

Fizikai aktivitás során, amikor az izmoknak fokozott oxigén- és tápanyagellátásra van szükségük.

Stresszes helyzetben, valamilyen váratlan és erőteljes pozitív vagy negatív történés, amely lelkileg érint minket.

Koffeintartalmú italok fogyasztása jelentősen meg tudja emelni a pulzusszámot, ha valaki túlzásba esik vele, vagy éppen érzékeny rá.

Időjárás változása: 1°C hőmérséklet emelkedés gyerekkorban 10 -15/ perc, felnőtteknél 10 -12 /perc emelkedést okoz.

Testhelyzet hirtelen megváltoztatása. Például az is megemelheti a pulzusunkat, ha fekvő helyzetből felállunk.

Hormonszintben bekövetkezett változások, mint a terhesség vagy a menopauza esetében előfordulhat.

Vérzés vagy folyadékvesztés, hiszen a szívnek a csökkent vérmennyiséggel kell gazdálkodnia.

A tartós pulzusszámemelkedés okai

Ha rendszeresen előfordul, hogy magasabb pulzust tapasztalsz magadnál, akkor soha ne vedd félvállról, mert komolyabb okok is állhatnak mögötte. Oka lehet például a vashiányos vérszegénység, szívizom károsodás, szívbillentyű probléma, pajzsmirigy túlműködés, egyéb szervi elváltozás, betegség. Nagyon fontos, hogy az okot ilyen esetekben mindig megtaláljuk, és az adekvát terápiávalminél hamarabb kiküszöböljük.Vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyek szintén nem túl kedvezőek és megemelhetik a pulzusszámot. Ide tartozik a helytelen táplálkozás, inaktív életforma, kevés mozgás, rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás, rendszeres droghasználat, koffein „túladagolás”.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek szedés során mellékhatásként szintén kialakulhat szapora pulzus. Ami lényeges, hogy soha ne akarjuk önkényesen gyógyszerelni magunkat. Mindig kérjünk orvosi javaslatot, bármilyen új készítményt kezdünk el használni.

tudasfaja.com

loading...