Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is ilyen a lábad? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

Neked is ilyen a lábad? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

A legtöbben csak esztétikai hibaként tekintenek a seprűvénák megjelenésére, amely azon túl, hogy nem mutat jól, sokkal komolyabb háttér egészségügyi problémákat jelezhet. 

 

A seprűvénák olyan kisebb érszakaszok, amelyek valamilyen oknál fogva kitágultak. Ez a tágulás azonban sajnos tovább folytatódhat és súlyosabb következményekkel is járhat, mint a trombózis kialakulása, visszeres vérzés vagy fekély.

Mi lehet az oka?

Mivel a népesség nagy hányadát érinti, és bizonyos életmód tényezőkhöz társul, ezért civilizációs betegségnek is tekinthető.

Hajlamosíthat rá a súlygyarapodás, a mozgásszegény életmód, a fogamzásgátlók szedése, de öröklött hajlammal és állapotos nőkben is megjelenhet.

Hogyan lehet kezelni?

Természetesen sokan folyamodnak házi gyógymódokhoz, jelen esetben például vadgesztenyés krémekhez, illóolajos fürdőkhöz és masszázshoz. Ezekkel semmi gond nincs, sőt, hasznosak, de van, hogy bizonyos esetekben már nem elegendőek. Ilyenkor van szükség érsebészeti beavatkozásokra, amelyek biztosan hatékony eredményt nyújtanak.

Leggyakrabban 3 módszert szoktak alkalmazni, amelyek fájdalommentesek, érzéstelenítést vagy altatás nem igényelnek és a gyógyulási időszak is viszonylag rövid. Az, hogy a kezelőorvos melyiket választja, nagyban függ az intézmény ellátottságától.

1# Szkleroterápia 

Lényegében érelzárásról van szó. Ennek során egy finom tűvel olyan anyagot fecskendeznek az érbe, amely annak károsodását váltja ki, majd kompressziós kezelés révén az érfal összetapadását érik el. Ezután az ér magától elhal és felszívódik, majd az adott területet egy újonnan képződő ér fogja ellátni vérrel.

2# Rádiófrekvenciás kezelés

Egy vékony tű segítségével roncsolják a kérdéses ereket azáltal, hogy ez a tű magas frekvenciájú rezgés révén hőt bocsát ki. A kezelés után bőrelváltozás nem tapasztalható és bármely testrészen elvégezhető. Általában az arcon lévő értágulatokat kezelik így.


Ellenjavallt: várandósak, fertőző betegségben szenvedők és nikkel-allergiásak számára.

3# Lézerfény terápia

Lézerfénnyel zárják el a kitágult ereket, majd ezek teljesen felszívódnak. Bárkinél, bármely bőrterületen elvégezhető.

A kezelés után több hétig javasolt kerülni a napsugárzást, szoláriumozást, fizikai megterhelés és kompressziós kötést kell használni.

Milyen megelőzési módszerek léteznek?

Mint minden egészségügyi probléma esetében, itt is a megelőzés lenne a legfontosabb.

Testmozgás: rendszeresen, heti 3x, egész testet átmozgató sportok. Ha ülő munkát végzünk, időnként mozgassuk át magunkat teljesen.

Étkezés: tudatosan megválasztott, változatos, teljes értékű étrend. Fogyasszunk C-, K- és E-vitamint tartalmazó élelmiszereket, étrend kiegészítőket.

Zuhanyzás: válasszuk a zuhanyzást a fürdés helyett és alkalmazzunk rendszeresen hideg-meleg váltó zuhanyt.

Masszázs: akár szakemberrel, akár önmagunknak végezzük, rendszeresen masszírozzuk át a lábainkat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...