Kezdőlap AKTUÁLIS Nagyon rossz hír érkezett, rengeteg nyugdíjas érintett

Nagyon rossz hír érkezett, rengeteg nyugdíjas érintett

Mérce azt írja, hogy múlt héten Smidróczki István kisnyugdíjas 2 alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróság felé, amiben a kormány rendeletével egyet nem értését fejtette ki.

 

Szerinte az Orbán-kormány alaptörvény ellenesen kizárták őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből, ezzel pedig a mindennapi megélhetését tették meglehetősen nehézzé.

A fent említett féri 2022 márciusában lett nyugdíjas, ám tavaly kimaradt a nyugdíjemelésből, majd az azt követő, novemberi nyugdíjkorrekcióból is. Mindemellett a januári nyugdíjemelésnél is rossz helyzetbe került, mivel a tavalyi 2 emelésből kimaradt, így az idei emelésnél is kevesebb összegről indult.

Smidróczki azt kérte az Alkotmánybíróságtól, mondják ki, hogy:

  • Sérti a diszkrimináció tilalmát, hogy azok biztosan nem részesülhettek a nyugdíjemelésben, akik 2021. december 31. után töltötték be a 65. évüket.
  • Sérti a befizetett nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó tulajdoni jogot az, hogy ha a 2022. január 1-e után nyugdíjbamenők számára semmilyen kompenzációs garancia nincsen az éven belül akkor, amikor egy hiperinflációs környezetben szenved a gazdaság.
  • A rendelet sérelmezett szabályait az Alkotmánybíróság semmisítse meg.
  • Intézkedjen afelől, hogy a nyugdíjemelés minden nyugdíjban részesülő személy számára a gazdaság romló helyzetének megfelelően határozzon meg olyan emelést, ami nem veszélyezteti a tulajdoni várományhoz való alapvető jogot.

Azonban az Alkotmánybíróság mindkét érvet elutasította. 

Arra, hogy valahogyan meg kellene védeni az inflációtól azokat a nyugdíjakat, amelyek 2022 elején lettek megállapítva, a testület azt mondta, hogy csak a jogosultsági feltételeket teljesítve megszerzett, a ténylegesen folyósított nyugdíjra való jogosultság minősül olyan vagyoni értékű jognak, melyet az Alaptörvény véd. – írja az atv.hu

A szakértők feltételezik, hogy nem csak a fent említett férfi az egyetlen az országban, aki hasonló anyagi sérelmeket szenvedett el a nyugdíjával kapcsolatban.

loading...