Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy Márton váratlan bejelentése az üzemanyagárakról

Nagy Márton váratlan bejelentése az üzemanyagárakról

Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint a kormány sikeresen mérsékelte a háború okozta magas üzemanyagárakat.

 

Hirdetés

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, aminek köszönhetően az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentések történtek.

Jelentős árcsökkenés a kutakon

A miniszter közleményében kiemelte: „Ma reggel is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak. A benzin ára 5 forinttal 607 forintra, a gázolaj ára 4 forinttal 605 forintra csökkent. Így összességében a kormány a benzin árát 43 forinttal, a gázolaj árát pedig 56 forinttal csökkentette áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.”

Regionális összehasonlítás

A KSH friss adatai szerint a szomszédos országokban a 95-ös benzin átlagára 621 forint, míg a gázolajé 608 forint volt.A kormány határozott fellépése elérte, hogy Magyarországon az üzemanyagok fogyasztói ára a szomszédos országok átlagárának szintje alá csökkenjen és ott is maradjon.

A kormány álláspontja szerint igazságtalan és tarthatatlan volt az az állapot, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a környező országok lakosai.

Családok és gazdaság védelme

„A családok védelme érdekében a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék a benzin és a gázolaj árát a szomszédos országok átlagának szintjére.

Ennek köszönhetően nem csak a családok zsebében marad több pénz, de a csökkenő üzemanyagárak az inflációt is tovább mérséklik, ráadásul érdemben támogatják a fogyasztás helyreállását, így a belső gazdaság újraindulását” – fogalmazott a miniszter.

Jövőbeli együttműködés és felügyelet

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, és bízik abban, hogy a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják az áraikat.A kormány az üzemanyagárak alakulását továbbra is folyamatosan vizsgálja és monitorozza majd.

A kormány intézkedései tehát nemcsak az üzemanyagárak csökkentését, hanem a magyar családok anyagi helyzetének javítását és a gazdasági növekedés támogatását is szolgálják.

Hirdetés