Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy bejelentésre készül Orbán Viktor

Nagy bejelentésre készül Orbán Viktor

Hirdetés

Szerda délután 14:00-kor nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostor rendezvénytermében.

 

Hirdetés

 

A nemzetközi sajtótájékoztató pontos témáit nem közölte a miniszterelnöki sajtóiroda, de várhatóan a Fidesz–KDNP koalíció választási győzelme, valamint a kormányzati tervek lesznek előtérben.

Emellett az Európai Bizottság elnökének azon bejelentésére is reagálhat a kormányfő, miszerint a testület hivatalosan is elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben – írja a Portfolio.


Portfolio elemzése szerint az eddigi három nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzottak alapján nem zárható ki, hogy szóba kerül majd:

  • A legfontosabb kormányzati célok azonosítása, a választások gyors értékelése
  • A gazdaságpolitika várható iránya és céljai, 2018-ban például a kormányfő már előrevetítette a demográfiai súlypontú kormányzást, amiből az azóta alkalmazott családtámogató és otthonteremtő lépéseket le lehet vezetni
  • A gazdasági kilátásokkal kapcsolatos kormányzati meglátások, a kormányfő kifejtheti álláspontját a GDP-növekedésről, az inflációról és a költségvetési hiányról
  • A miniszterelnök belengetheti a múltbeli tapasztalatok alapján a kormányzati struktúra átalakítását (ez kevésbé valószínű), illetve akár azt is, hogy lesznek új miniszterek, de neveket a korábbi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy el fog árulni. Érdekesség, hogy amíg korábban a kormányalakítás előtt már kiszivárogtak egyes kormánytagok nevei, most nem.

A zsinórban negyedszerre kétharmados többséget szerző Orbán-kormánynak nem sok ideje lesz ünnepelni a vasárnapi „történelmi győzelmet”, hiszen máris sok gazdasági kihívással kell szembenézniük.

Ott van az infláció kezelése, az árstopok és a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben.

Hirdetés
loading...