Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy a baj – Közleményt adott ki a Magyar Posta

Nagy a baj – Közleményt adott ki a Magyar Posta

Hirdetés

Nem mindennapi esemény rázta meg a Magyar Posta hírnevét az elmúlt napokban, amikor kiderült, hogy az „ÉnPostám” fiókjukba belépve több mint 1300 egyéni vállalkozó személyes adatai váltak láthatóvá más felhasználók számára.

 

Hirdetés

Az incidens hátterében az új szabályoknak megfelelő webáruházi kiszállítás bevezetése áll, ami néhány vállalkozó adatainak nyilvánosságra kerüléséhez vezetett.

A kormányrendelet értelmében minden webshopnak kötelező a Magyar Postával is kiszállítást végeznie, így a vállalkozóknak március 15-től lehetőségük volt regisztrálni az „ÉnPostám” rendszerbe.Azonban az Index információi szerint a regisztráció során minden egyes vállalkozó egyetlen, közös profil alá került, ami lehetővé tette számukra, hogy egymás személyes adatait láthassák.

Az adatok között olyan információk is szerepeltek, mint az egyéni vállalkozók neve, e-mail-címe és néhány esetben a telefonszáma is.

Bár egyesek vélekedése szerint ezek az adatok elérhetők voltak már az egyéni vállalkozók honlapjain is, azonban privát e-mail-címek is fennálltak, amelyek már személyes adatnak minősülnek.

A probléma azonnal eljutott a Magyar Postához, és március 16-án törölték a nagy céghez tartozó „cégprofilokat”, amelyeken keresztül az adatok láthatóvá váltak.Azonban az Index olvasója szerint az incidens után még mindig újabb és újabb körleveleket kapott az érintett vállalkozók e-mail fiókjába, ami arra utal, hogy az adataik még mindig nem biztonságban vannak.

A Magyar Posta az ügy kapcsán kiadott közleményében elnézést kért az érintett vállalkozóktól, és biztosította őket arról, hogy az incidens kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van.Emellett tájékoztatták a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot az esetről, és ígéretet tettek arra, hogy mindent megtesznek az okozott kellemetlenség mielőbbi elhárításáért.

Hirdetés