Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy a baj a távhősöknél – Akár hatszoros számla is jöhet

Nagy a baj a távhősöknél – Akár hatszoros számla is jöhet

Hirdetés

Az energiaárak emelkedése és az állami támogatások hiánya egyaránt veszélyezteti a magyarországi távhőszolgáltatók helyzetét, amelyek mostanra kritikussá váltak.

 

Hirdetés

A rezsicsökkentés óta húzódó problémák most éles színt kaptak, és a vízdíjak emelkedése a csőd szélére sodorhatja ezeket a vállalatokat. Az ágazati szereplők várják a kormányzati reakciót, miközben az egyre növekvő pénzügyi nyomás súlyosan érinti őket.

Az energiaszektorban rebesgetett válság most már valósággá válik, és a helyzet a távhőszolgáltatókat is súlyosan érinti. Az állami támogatások hiánya és az emelkedő vízdíjak miatt sok vállalat kénytelen kritikus pénzügyi döntéseket hozni, amelyek akár a csőd felé is terelhetik őket.Egyes távhőszolgáltatóknak már most is problémát okoz a vízdíjak fizetése. A távhősöknek ugyanis minőségi változáson megy keresztül a víz, miután felmelegítik azt, így már nem tudják rezsicsökkentett áron megvásárolni.

Ez komoly költségnövekedést eredményezett az ágazatban, ami akár 15-20 százalékos növekedést is jelenthet éves szinten.

A távhőszolgáltatók kétségbeesetten várják a kormányzati reakciót és a megoldást a kialakult helyzetre. A szakértők szerint azonban a helyzet még mindig bizonytalan, és az energiaszektor súlyos pénzügyi nyomás alatt áll.A távhőcégek mérlegadatai rávilágítanak arra, hogy mennyire létfontosságúak számukra az állami támogatások, és hogy nélkülük sok vállalat nem lenne életképes.

A helyzetet súlyosbítja az is, hogy a magyarországi távhőszolgáltatók többsége önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek, amelyek az állami támogatások nélkül nem lennének képesek fenntartani szolgáltatásaikat az alacsony áron.

A távhőszolgáltatás jelentős szegmenseit érintő vízárak emelkedése pedig tovább nehezíti a helyzetüket.A megoldásra várva a távhőszolgáltatók és az energiaszektor szereplői egyaránt figyelik a döntéshozók lépéseit, miközben próbálnak új stratégiákat kidolgozni a túlélés érdekében.

A közeljövőben mindenki számára fontos lesz, hogy hogyan reagál a kormány és az állami szabályozók a kialakult válságra, mivel az egész ország energiaellátása és gazdasága múlhat rajta.

Hirdetés