Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy a baj a népszerű gyógyszerrel, kivonták a forgalomból – Ha neked...

Nagy a baj a népszerű gyógyszerrel, kivonták a forgalomból – Ha neked is van ilyen otthon, ne vedd be!

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) bejelentette, hogy három Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula tételt vontak ki a forgalomból minőségi hiba miatt.

 

Hirdetés

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy a visszahívásra a gyógyszerek minőségi problémái miatt került sor.

Az NNGYK május 8-án megállapította, hogy a 38770523 gyártási számú tételnél a zöld színű kapszulák felszíne a gyárilag lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fehér por a gyógyszer hatóanyaga. Május 22-én hasonló minőségi hibákat fedeztek fel a 38780523 és a 38360323 gyártási számú tételeknél is.

Minőségi hibák és visszahívás

Az NNGYK azonnali lépéseket tett a három problémás gyártási számú tétel visszahívására és forgalomból történő kivonására.Müller Cecília elmondta, hogy a helyettesítő készítmény rendelkezésre áll, és a gyógyszer külleme megingathatja a betegek bizalmát az előírt terápiába vetett hitükben.

Ennek következtében az NNGYK úgy döntött, hogy a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545/03) nevű gyógyszer 38770523, 38780523, és 38360323 gyártási számú tételeit visszavonja az egészségügyi szolgáltatóktól.

A gyógyszer használata és fontossága

A Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula egy széles spektrumú antibiotikum, amelyet különböző fertőzéses megbetegedések kezelésére használnak.

A gyógyszer hatásmechanizmusa a baktériumok szaporodásának gátlásán alapul, ami számos bakteriális fertőzés kezelésében hatékony eszköz.

Az érintett gyártási tételek

A forgalomból kivont gyártási tételek a következők:

  • 38770523
  • 38780523
  • 38360323Az NNGYK további lépései

Az NNGYK hangsúlyozta, hogy minden érintett tételt vissza kell gyűjteni az egészségügyi szolgáltatóktól, és azokat helyettesítő készítményekkel kell pótolni.

Az intézkedés célja, hogy biztosítsák a betegek biztonságát és fenntartsák a gyógyszerek iránti bizalmat.

A hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy bár a visszahívás komoly lépés, a betegek számára rendelkezésre állnak alternatív kezelési lehetőségek, amelyek biztosítják a szükséges terápiás hatékonyságot.

Hirdetés