Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a vízdíjakról – Sokan nem örülnek majd ennek

Most jött a hír a vízdíjakról – Sokan nem örülnek majd ennek

Hirdetés

Az év elejétől hatályba lépett új víziközmű-szolgáltatási díjak márciusban elérik a nem lakossági vízfelhasználókat, akik hamarosan szembesülhetnek a megnövekedett vízdíjakkal.

 

Hirdetés

Bár az áremelkedésről már januárban értesülhettek, a tényleges összeg a májusi számlákon okozhat kellemetlen meglepetést.

Új víziközmű-díjszabás lépett életbe

Január 1-jétől az új díjszabás országosan egységesen határozza meg a víziközmű-szolgáltatás nem lakossági egységárát, valamint az alapdíj összegét is egységesen állapítják meg a fogyasztásmérő berendezések átfolyási átmérője alapján.

Az új szabályozás értelmében az alapdíj összege is egységesen került megállapításra, amely most, májusban jelenik meg először a számlákon.

A Fővárosi Vízművek tájékoztatása

A Fővárosi Vízművek közleménye szerint, miután az új alapdíjszámlázás megvalósításához informatikai fejlesztések bevezetésére volt szükség, a Díjbeszedő Holding Zrt. által számlázott mellékmérők esetében az alapdíj első alkalommal most, a májusban kibocsátott számlában jelenik meg, visszamenőlegesen 2024. január 1-jei elszámolással.A vízművek számlázásában lévő mellékmérők esetében az új alapdíjak várhatóan május–júniusban jelennek meg.

Tájékoztatás a nem lakossági felhasználók számára

Az alapdíjat tartalmazó első számlák mellett az érintett nem lakossági felhasználók külön levélben is tájékoztatást kapnak a változásokról.

Fontos megjegyezni, hogy a lakossági felhasználók számára nincs változás: az ő vízmérőik alapdíja változatlan marad, így továbbra is az eddigi díjszabás alapján kell fizetniük.

Felkészülés a magasabb számlákra

A nem lakossági vízfelhasználók számára ajánlott előre felkészülni a megnövekedett költségekre. Az új alapdíjak és a megnövekedett vízdíjak hatása érezhető lesz a májusi számlákon, ami nem várt pénzügyi terhet jelenthet a cégek és intézmények számára.Az érintetteknek érdemes áttekinteniük a fogyasztásukat és esetlegesen keresniük a költséghatékony megoldásokat a vízhasználat optimalizálására.

Az új víziközmű-díjszabás bevezetése és az informatikai fejlesztések megvalósítása hosszú távon hozzájárulhat a szolgáltatások egységes és átlátható díjszabásához, de a jelenlegi átmeneti időszakban figyelmet igényel mind a szolgáltatók, mind a felhasználók részéről.

Hirdetés