Kezdőlap AKTUÁLIS Most jött a hír a diktálósoknak – jobb, ha tudsz erről, téged...

Most jött a hír a diktálósoknak – jobb, ha tudsz erről, téged is érinteni fog

Hirdetés

Közeledik július 31-e, amikor a gázfogyasztók számára új “év” kezdődik, és ismét elérhetővé válik a nagyjából 1800 köbméter kedvezményes gázmennyiség.

 

Hirdetés

Sokakban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e ezen a napon diktálni a gázórát, hogy tiszta lappal kezdjék az új szezont és pontosan számolhassanak el a régi időszakkal. Ezzel kapcsolatban ad útmutatást egy népszerű Facebook-csoport, amely több mint 110 ezer tagot számlál és a gázszámlák értelmezésében segíti a fogyasztókat.

Kell-e diktálni július 31-én?

A csoport alapítója, Ribárszki Anna, a zárt csoportban azt írta, hogy “a diktálósoknál szinte mindegy, hogy diktálnak-e július 31-én. Tavaly nyáron volt néhány hűvösebb nap, ami megtréfálta a csak fűtésre diktálókat. Ha idén is lesznek ilyen hideg nyári napok, akkor inkább diktáljanak július 31-én is”.

Mit tegyenek a részszámlások (átalányosok)?

A helyzetet Ribárszki Anna, aki matematikatanár is, részletesen magyarázza el.

A kedvezményes mennyiség 2023.08.01-2024.07.31 között érvényes, ami 63645 MJ, és ez körülbelül 1800 köbméter gázt jelent, bár területenként eltérhet. A kormány minimum 1729 köbmétert garantál. A következőket érdemes tenni:


  1. Előző elszámoló megnézése: Vegyük elő az előző évi elszámolást, és nézzük meg, milyen óraállás szerepelt rajta 2023.07.31-én, akár diktált, akár becsült érték volt az.
  2. Aktuális óraállás ellenőrzése: Nézzük meg, hol áll most a gázóra.
  3. Kedvezményes mennyiség kihasználása:
    • Ha az aktuális állás és az előző óraállás közötti különbség belefér a kedvezményes mennyiségbe és majdnem el is éri azt, érdemes diktálni. Így kihasználhatjuk a kedvezményt, és nem marad bent sok kedvezményes mennyiség.
    • Ha jelentős mennyiség maradna bent, nem biztos, hogy érdemes diktálni, mert ha később túlfogyasztás történik, egy visszabecsléssel jobban járhatunk.

Ha túlléptük a kedvezményes mennyiséget

Ha a 2024.07.31-es óraállás alapján már most túlléptük a kedvezményes mennyiséget, nem érdemes diktálni. Miért? Mert mindenképp lesz piaci árú fogyasztás erre a kvótaévre. Azonban, ha mostanában szigeteltünk, vagy beszereltünk hűtő-fűtő klímákat, azaz csökkent a fogyasztásunk, akkor a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra.A gázfogyasztók számára érdemes mérlegelni, hogy diktáljanak-e július 31-én, attól függően, hogyan állnak a kedvezményes mennyiség kihasználásával. A Facebook-csoport alapítója szerint a diktálás inkább a hidegebb nyári napok esetén javasolt. Az átalányosoknak érdemes részletesen átgondolniuk, hogyan használják fel a kedvezményes mennyiséget, hogy elkerüljék a túlfogyasztásból adódó piaci áron történő elszámolást.

Hirdetés