Kezdőlap AKTUÁLIS MOST erősítették meg a hírt – Ha ilyen telefonod van, nagy veszélyben...

MOST erősítették meg a hírt – Ha ilyen telefonod van, nagy veszélyben van a kártyádon lévő pénz

Hirdetés

Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszereket találnak ki, hogy megtévesztés révén megszerezzék adatainkat.

 

Hirdetés

Az egyik legújabb célpontjuk a Yettel telefonos szolgáltató ügyfelei, akik különösen veszélyben vannak a feltöltőkártyás egyenlegfeltöltés során.

Az ezredforduló óta a számítástechnika dinamikus fejlődésen ment keresztül, ami számos kihívást hozott magával. Napjainkban globálisan rengeteg eszköz csatlakozik az internethez, és ezek a kapcsolódási pontok mind potenciális célpontjai a kiberbűnözőknek. Az új típusú bűnözés során már nem az utcán fosztanak ki minket, hanem otthon, a saját nappalinkban, miközben az okostelefonunkat használjuk.

A Csalás új módszerei
A bűnözők módszerei is fejlődtek: az amatőr csalók egyszerűbb technikákat alkalmaznak, míg a profi kiberbűnözők programozási tudásukat használják fel, hogy hitelesnek tűnő weboldalakat hozzanak létre. Ezek a hamis weboldalak megszólalásig hasonlíthatnak az eredetire, és gyakran csak az URL, vagyis a webcím apró eltérései árulják el a csalást.

A Yettel ügyfelek veszélyben

A HVG beszámolója szerint a Yettel feltöltőkártyás ügyfeleit célzó csaló weboldal bukkant fel az interneten. A csalók célja, hogy megszerezzék az egyenlegfeltöltést kezdeményező ügyfelek bankkártyaadatait.

A hamis weboldal megtévesztésig hasonlít a szolgáltató eredeti weboldalára, azonban a címsorban „yettell.com” szerepel, azaz két „l” betűvel és „.com” végződéssel, szemben a hivatalos „yettel.hu” webcímmel.

Hogyan védekezhetünk?

A Yettel felhívja ügyfelei figyelmét, hogy egyenlegfeltöltéshez kizárólag a biztonságos Yettel alkalmazást vagy a szolgáltató hivatalos weboldalát használják. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük az URL-t, mielőtt bármilyen személyes adatot vagy bankkártyaadatot megadnánk.Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják meg kihasználni a gyanútlan felhasználókat. A Yettel ügyfelei különösen veszélyben vannak a hamis weboldalak miatt, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki figyeljen a webcímek ellenőrzésére és kizárólag a hivatalos forrásokat használja az egyenlegfeltöltéshez.

A kiberbiztonság ma már mindennapi életünk elengedhetetlen része, így érdemes minden lehetőséget kihasználni a védekezésre.

Hirdetés