Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT – Új szabályok lépnek életbe Magyarországon júliustól

MOST ÉRKEZETT – Új szabályok lépnek életbe Magyarországon júliustól

Hirdetés

Kötelező biztosítást kell majd kötni az elektromos rollerekre és hasonló járművekre Magyarországon, jelentette be a Magyar Biztosítók Szövetsége.

 

Hirdetés

A változás július közepétől lép életbe, és évente néhány ezer forintos többletköltséget jelent majd a jármű tulajdonosoknak.

Az elektromos rollerek, segway-ek és hasonló kategóriájú járművek felkerülnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) kötelezettsége alá. Ennek értelmében azoknak, akik ilyen járműveket használnak, kötelező lesz kötniük biztosítást, ha továbbra is közlekedni kívánnak velük.A változásra azért is szükség van, mert egyre népszerűbbé válnak az ilyen típusú járművek, ami több balesetet is eredményez.

Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz kommunikációs vezetője szerint a kötelező biztosítás kiterjesztése régi adósságot törleszt.

A tervezés már korábban is felmerült, például 2018-ban egy halálos baleset kapcsán, amely rollerest érintett az Árpád-hídon.

Az új szabályozás értelmében kötelezővé válik a biztosítás azokra a járművekre, amelyek tervezési végsebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy súlyuk meghaladja a 25 kilogrammot, és a tervezési végsebességük 14 km/h-nál nagyobb.

A változásnak azonban még sok részlete nincs tisztázva, például hogyan fogják ellenőrizni a biztosítás meglétét az érintett járműveken.

Szakértők úgy vélik, hogy a rolleresek és hasonló járművek esetében hasonló feltételrendszer lesz érvényes, mint a segédmotoros kerékpárok esetében.A díjak kialakítása még folyamatban van, azonban a becslések szerint évente körülbelül 3000 forintos többletköltséget jelent majd a biztosítás.

Az Allianz biztosító már folyamatban van a készülő díjak kidolgozása, és hamarosan minden biztosítónál elérhetővé válnak majd ezek az információk.

A jogszabály értelmében 2024. július 16-tól kötelező lesz a biztosítás, így legkésőbb 2024. június 8-ig minden biztosítónak ki kell hirdetnie az új díjtarifát.

Az új szabályozás értelmében tehát két hónap múlva a rollereseknek és hasonló járművek tulajdonosainak dönteniük kell, hogy folytatják-e a közlekedést ezekkel a járművekkel, és vállalják-e a kötelező biztosítás költségeit.A változás hátterében az áll, hogy a biztosítások bevezetése révén a közúti biztonságot szeretnék növelni, és biztosítani a felelősségbiztosítási védelmet az ilyen járművek tulajdonosai és a közlekedők számára.

Hirdetés