Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Új szabályok lépnek életbe a boltokban!

MOST ÉRKEZETT! Új szabályok lépnek életbe a boltokban!

Hirdetés

A vásárlókat és a kereskedőket is érintő szabályok lépnek életbe 2022. május 28-tól, amelyek az árcímkézésre, valamint az árkedvezmények feltüntetésére vonatkoznak.

 

Hirdetés

Az új szabályok célja, hogy a fogyasztók mesterségesen, az akciók előtt megemelt „eredeti” árakkal, majd valótlan százalékos kedvezményekkel való megtévesztését megakadályozza – derül ki Priskin Boglárka, a Cerha Hempel ügyvédi iroda versenyjogi szakértőjének összefoglalójából.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

  • az árcsökkentés bejelentésekor az új szabályok hatálybalépése után minden esetben meg kell jelölni az eladási ár mellett a korábbi (eredeti) árat is. Az eredeti ár pedig az, amely az árcsökkentés előtti meghatározott időszakban (minimum 30 nap) a legalacsonyabb volt.
  • Amennyiben a termék 30 napnál rövidebb ideje van forgalomban, úgy 30 helyett minimum 15 nappal kell számolni. Kivételt kell alkalmazni ezen felül arra az esetre is, amikor a termék ára folyamatosan csökken. Ez az úgynevezett „progresszív árcsökkenés” esete, tehát például amikor először 20 százalék, majd 50 százalék kedvezmény jár és így tovább – ha erről van szó, akkor az eredeti ár az első árcsökkentés előtti utolsó ár. Ilyen esetekben tehát a 30 napos szabályt nem kell alkalmazni.

A romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre nem lesznek érvényesek ezek a szabályok. Priskin Boglárka szerint fontos azt is megjegyezni, hogy az új szabályok, csak a megvételre kínált termékek árcsökkentését érintik, a szolgáltatásokét nem. A szigorítások pedig csak azokra az akciós tájékoztatásokra vonatkoznak, amelyek egy konkrét, mérhető árcsökkenést hirdetnek, Ezért például a “legjobb ár” vagy éppen az 1+1 darabos vásárlásokra nem alkalmzandóak. Utóbbi kedvezményeket fogyasztóvédelmi szempontból esetről estre lehet megvizsgálni. – olvasható a napi.hu-n, ahol a cikk folytatását is megtekintheted!

Hirdetés