Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Megjelent a Magyar Közlönyben, döntést hozott Orbán Viktor

MOST ÉRKEZETT! Megjelent a Magyar Közlönyben, döntést hozott Orbán Viktor

Megjelent a friss Magyar Közlönyben, amely Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozatot tartalmaz.

 

Ez a határozat jelentős elmozdulást mutat, mivel a kormány most már egyetért az Európai Unió és tagállamai, valamint az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok Szervezete (AKCS) tagjaival közötti partnerségi megállapodás szövegével.

A kormány meghatalmazza Szijjártó Pétert, a külgazdasági és külügyminisztert (vagy egy általa kijelölt személyt) a megállapodás szövegének véglegesítésére, fenntartva a megerősítés jogát.

A miniszter feladata lesz a szükséges meghatalmazási okirat kiadása, valamint a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet azonnali előterjesztése a kormánynak.

Korábban a magyar kormány már közzétett egy rendelettervezetet az Európai Unió és az AKCS közötti megállapodásról. Azonban a megállapodás elfogadását a magyar kormány megvétózta, amikor az AKCS-EU csúcson megpróbálták elfogadni novemberben.

Ekkor Szijjártó Péter, a külügyminiszter azt mondta, hogy nem azzal kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak Európába jöjjenek, hanem inkább az afrikaiaknak kell maradniuk Afrikában.

Azonban áprilisban Szijjártó Péter már kijelentette, hogy a kormány megkapta az “elvárt” garanciákat, és így Magyarország is hozzájárul az úgynevezett poszt-cotonoui megállapodáshoz. A miniszter szerint a megállapodás három pillére a gazdasági együttműködés, a migráció és egyéb kérdések, például a szexuális jogok.

loading...